НОВОСТИ

Лукић: Понављање избора неприхватљиво

21/10/2022

Професор уставног права Радомир Лукић тврди да није могуће поништити изборе на свим бирачким мјестима у Републици Српској и да органи Српске, уколико би се то догодило, не смију прихватити такву самовољу Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

 

 

Лукић је рекао да органи Републике Српске не би требало да прихвате никакав покушај понављања избора јер су сви, баш као и ови, били потпуно регуларни.

“Избори не могу бити поништени јер је, према Изборном закону БиХ, могуће поновљено гласање на одређеним бирачким местима”, нагласио је Лукић, иако предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић каже да ће размотрити питање могућности поништења избора у Српској.

Он објашњава да у Изборном закону нема изричито одређених критеријума за поништавање избора на одређеном мјесту.

“Нема поништавања целих избора, има поновних избора на местима где је дошло до повреде. Не могу у свим изборним јединицама бити поништени избори”, истакао је Лукић за “Глас Српске”.

Он се осврнуо и на приче да је овај изборни процес контаминиран, истичући да су то политички термини које правници то не познају.

“Све док неко не понуди озбиљан доказ да је било повреда изборних правила које би могле да утичу на исход гласања, нема понављања. То морају бити озбиљне повреде које анулирају резултат гласања. Нема услова да се то догоди, осим самовоље ЦИК-а или притисака странаца да елиминишу (лидера СНСД-а Милорада) Додика. Ако се то, не дај Боже, деси, органи Српске не смеју да то прихвате јер, ако једном прихватите то самовољно поништавање избора, прихватили сте све будуће такве радње”, рекао је Лукић.

Он сматра да је ријеч о самовољи и кривичном дјелу ако би то ЦИК урадио.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести