НОВОСТИ

Мазалица о Нацрту закона о формирању ВСТС Српске

03/02/2022

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да су посланици странака владајуће коалиције предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу доставили Нацрт закона о формирању Високог судског и тужилачког савјета Републике Српске.

 

Срђан Мазалица

 

Мазалица је навео да су посланици данас добили материјале о нацрту закона о формирању ВСТС Републике Српске, који се доноси након повлачења сагласности са Споразума о преносу надлежности и правосудним институцијама БиХ.

– Ми подсјећамо да још у Уставу Републике Српске постоји ВСТС Републике Српске, а у Уставу БиХ не постоји ВСТС БиХ. Ми мислимо да су овај сада закон и садашњи ВСТС неуставни. Овај који ми сада успостављамо има упориште у Уставу – рекао је Мазалица за БХРТ.

Он је навео да је нацртом закона прецизиран избор 11 чланова ВСТС, а предвиђена су и квалитетна рјешења када су у питању дисциплинска одговорност судија и тужилаца, за које ће бити објављивани имовински картони.

Мазалица је додао да би закон о формирању ВСТС Републике Српске ступио на снагу годину дана након усвајања.

Коментаришући изјаву посланика СДА у Парламентарној скупштини БиХ Алме Чоло да ће уколико овај закон буде усвојен бити оборен на Уставном суду БиХ, Мазалица је рекао како то све говори да је Уставни суд БиХ експозитура СДА.

– То само иде у прилог нашој одлуци да не примјењујемо одлуке Уставног суда БиХ – рекао је Мазалица.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести