НОВОСТИ

Мајкић: Закључци Народне скупштине изнад су сваког посланика и делегата

23/08/2022

Делегат у Клубу Срба у Дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да је амандманима на измјене и допуне закона о ПДВ-у, односно закона о акизама, само спровела у пракси закључке Народне скупштине Републике Српске.

 

 

– Народна скупштина Српске је закључцима који су објављени 30. марта у Службеном гласнику наложила посланицима и делегатима из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ како да се понашају када су у питању ова два закона. То није понашање како ко хоће, него онако како нам је наложено – рекла је Мајкићева новинарима у Сарајеву.

Она је подсјетила да је данас Парламентарна скупштина, односно комисија формирана од представника оба дома, усагласила текст допуна Закона о ПДВ-у, у који су уграђени и амандмани које је она предложила.

Осврћући се на најаву из Управе за индиректно опорезивање БиХ да је за примјену диференциране стопе ПДВ-а која се уводи усаглашеним допунама закона потребно три до шест мјесеци припрема, Мајкићева је истакла да је закон предложен мимо УО УИО, који има искључиво право за промјене ПДВ-а.

– Представнички дом искочио је из тога – рекла је Мајкићева и додала да она у случају овог закона није износила свој приватни, него став институција Српске.

Када је у питању предложено укидање акциза на гориво на шест мјесеци, уз могућност да Савјет министара то продужи за три мјесеца, Мајкићева је упозорила да Савјет министара нема право на то јер није законодавац.

– То је незаконит закон, њиме се прави хаос – рекла је Мајкићева и закључила да су оба закона – о увођењу диференциране стопе ПДВ-а и укидању акциза на гориво популистичка и предложена у предизборне сврхе.

Заједничка комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ усагласила је данас текст Закона о допунама Закона о ПДВ-у у који су уграђени амандмани Мајкићеве.

Према усаглашеном Закону, у БиХ се уводи диференцирана стопа ПДВ-а од нула одсто на основне животне намирице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу, док се на остале производе и услуге примјењује досадашња јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

Према усаглашеним допунама Закона, УИО је задужена да прецизира на коју ће се робу примјењивати ове стопе ПДВ-а, чија је примјена временски ограничена до 31. децембра.

Комисија за финансије и буџет Дома народа данас није подржала амандман Мајкићеве на предложено укидање акциза на гориво, а којим је она тражила да се примјена ових мјера ограничи на 30 дана.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести