НОВОСТИ

Митровић: ВСТС пред колапсом

26/08/2021

Омбудсман за људска права Љубинко Митровић рекао је Срни да све што се дешава данас у Високом судском и тужилачком савјету, који потресају дисциплински поступци против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић са једне и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца са друге стране, воде ВСТС у колапс.

 

Љубинко Митровић

Омбудсман за људска права Љубинко Митровић

 

– Сматрало се да ће смјеном ранијег предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије потећи мед и млијеко у правосуђу БиХ и да ћемо имати неку нову сјајну причу. Све ово што се сада дешава показује да од тога нема ништа и да је стање и даље веома тешко у тој трећој грани власти – рекао је Митровић.

Он је истакао да је та дијагноза кључна и да трећој грани власти треба лијек.

– Ту су неопходне коријените реформе и сасвим нека друга прича од ове која се дешавала и дешава. Наравно, они који су жељели смјену Тегелтије управо су поентирали на томе, причајући и истичући да ће се његовом смјеном направити нека нова прича, да ћемо добити неко идеално правосуђе и неку нову димензију – истакао је Митровић.

Он је констатовао да се то није десило и да се сада јасно види да смјена Тегелтије ничему није ни водила и није дала никаквог резултата.

На питање који је, по његовом мишљењу, лијек да трећи стуб власти у БиХ оздрави, Митровић је одговорио да је у томе кључно неколико ствари и да о том говори као професор и грађанин, а не као обудсман за људска права и да о томе износи своје личне ставове.

– Нормално би било да се раздвоји Високи судски и Високи тужилачки савјет и да имамо два савјета, да судије бирају искључиво судије, а тужиоци тужиоце. Наравно треба осмислити и учешће осталих у ВСТС, а прије свега мислим на представнике адвокатуре, извршне власти и тако даље – истакао је Митровић.

Он каже да је нејасно због чега у ВСТС-у нема професора и представника академске заједнице.

– Наравно, након тога треба извршити значајне промјене у односу између полиције и Тужилаштва, измјене Закона о тужилаштвима, треба поставити питање да ли је садашњи систем са кантоналним, односно окружним тужилаштвима довољан или треба вратити на неку ранију причу о основним тужилаштвима и низ других ствари треба мијењати – сматра Митровић.

Осврћући се на избор кадрова који се бирају у ВСТС, Митровић је рекао да за њега као човјека и грађанина, а посебно као правника, чланови тих вијећа могу бити искључиво и само највећи, најзначајнији и најквалитетнији ауторитети.

– Дакле људи са дугогодишњим правничким знањем и искуством, а то у овом моменту није тако – закључио је Митровић.

Остале Вијести