НОВОСТИ

Москва тражи гласање о резолуцији у четвртак

20/07/2021

Русија је од Савјета безбједности УН затражила да се у четвртак, 22. јула, одржи гласање о нацрту резолуције у којем се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, изјавиле су данас дипломате.

 

Савјета безбједности УН

Савјета безбједности УН

 

Један од неименованих дипломата рекао је агенцији Франс прес да је захтјев Русије да се гласање одржи у четвртак и да то треба да потврди Француска, која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности УН.

Русија и Кина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН прошле седмице нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ.

У нацрту резолуције наведено је да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту је подржано именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Западне дипломате сматрају да Москва и Пекинг можда неће добити минималну подршку девет од 15 гласова за одобрење резолуције, а да при том нека од сталних чланица Савјета безбједности УН не уложи вето.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести