НОВОСТИ

Нацртом резолуције на значају добијају и закључци Парламента Српске

15/07/2021

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић сматра да би изгласавањем у Савјету безбједности УН резолуције, чију су нацрт упутиле Русија и Кина, а којом би била укинута овлаштења високог представника у БиХ, на значају добили и закључци Народне скупштине Републике Српске да високи представник није потребан БиХ.

 

Република Српска

Република Српска

 

Жунић је рекао да су Русија и Кина тим документом изнијеле демократске ставове који су у вези са међународним правом и да је то једино што је у овом тренутку могуће у БиХ.

 

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Вујичић сматра да нацрт резолуције Русије и Кине, упућен Савјету безбједности УН-а, којом би била укинута овлаштења високог представника у БиХ, представља принципијелан став да институција високог представника више није потребна у БиХ.

Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је у вези са доласком новог високог представника и руско-кинеском резолуцијом да је за народе у БиХ и најгори домаћи договор бољи од било каквог рјешења наметнутог са стране.

Подношење нацрта резолуције Русије и Кине чланицама Савјета безбједности УН за укидање овлаштења високог представника још је једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је Срни да нацрт резолуције коју су Русија и Кина упутиле Савјету безбједности УН у вези функције високог представника у БиХ представља компромис и да је то добро уколико БиХ жели да иде напријед.

„Русија и Кина нуде компромис у погледу функције високог представника. Чини ми се да је ријеч о разумном приједлогу и рјешењу и да су спремне да прихвате новог високог представника под условом да му се ограничи мандат, који ће трајати максимално годину дана“, рекао је Новић.

Подсјећамо, Русија и Кина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ.

У нацрту се подржава именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

#parlamentsrpske #rezolucija #republikasrpska #rusija #kina

 

Извор: Срна

Остале Вијести