НОВОСТИ

Незапамћен покушај терора, присиле и угњетавања грађана Српске

23/07/2021

Овдје се ради о незапамћеном покушају терора, присиле и угњетавања грађана Републике Српске, сматра Милан Тегелтија, савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

 

Милан Тегелтија

Милан Тегелтија, савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика

 

“Нигдје у савременом свијету, осим у Саудијској Арабији, да један човјек доноси закон којим одређује кривична дјела и који укључује могућност затварања људи. То нигдје осим у Саудијској Арабији постоји. У БиХ имате човјека који је већи од закона, који је већи од Устава, који је већи од Дејтонског споразума, према томе, ово је увод у терорисање грађана Републике Српске путем пријетњи затварањем и прогонима од стране правосудних органа на нивоу БиХ због изговорене ријечи”, поручује Тегелтија и додаје да овакву, незапамћену одлуку није могао донијети парламент, а доноси је један човјек.

“Ниједан правник на овом свијету, ниједан слободоуман човјек не може да прихвати те ствари. Сигуран сам да народ Републике Српске неће прихватити такву врсту терора и угњетавања”, каже Тегелтија.

Каква је ово порука за Србе?

“Каква је ово порука за Србе, и за остале слободомислене грађане у БиХ? Ради се о томе да сви они који не мисле као Валентин Инцко и политичко Сарајево, требају да буду у затвору. Требају да буду угњетавани и терорисани. То је порука – или ћете мислити као што мисли политичко Сарајево, као што мисли Валентин Инцко, или ћете ићи у затвор. То не постоји нигдје у савременом свијету. То је терор. Не постоји друга ријеч за такву врсту понашања”, категоричан је Тегелтија.

Како се супротставити овој одлуци?

“Теоретски, једини ефикасан начин да се супротстави овој одлуци је Европски суд за људска права у Стразбуру, јер је Уставни суд БиХ већ доносио одлуку да није надлежан за одлуке високог представника у БиХ, тако да је сувишно очекивати било какву реакцију или неку позитивну одлуку од Уставног суда БиХ”, закључује Тегелтија.

Извор: АТВ

Остале Вијести