НОВОСТИ

Нека се Бошњаци и Хрвати договоре, ми се не мијешамо

06/07/2021

Република Српска се неће укључивати у дебату око тога како ће се бирати чланови Предсједништва БиХ у ФБиХ. То препуштамо њима. Када видимо да постоји договор, подржаћемо га и нећемо га оспоравати, поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

 

Република Српска

Република Српска

 

“Република Српска је спремна да се договара у оквиру БиХ у свим аранжманима који су неопходни. То чинима на бази одлуке Народне скупштине Републике Српске која је формирала платформу и групу која ће требати да разговара са различитим нивоима”, каже Додик.

 

Мислим да су Хрвати послали поруку да су спремни да разговарају у таквом формату, чули смо да неки Бошњаци то не желе. Ми желимо договор, то је једини могући начин да се нешто успије у БиХ, а не само чекати међународне посреднике као што је то било ових дана. Основа посјете коју смо имали ових дана је питање изборних реформи у БиХ. Република Српска је прије 10-12 година када се појавио проблем са избором чланова Предсједништва БиХ познат под називом “Сејдић-Финци”. Он говори о томе да је Република Српска спремна да уђе у промјену Устава у реченици која каже да Република Српска бира Србина да се ријеч Србин мијења ријечју “Један”, а да све остало остане исто”, каже Додик.

Са таквим ставом преговарали смо годинама и схватили смо да нашим укључивањем у те преговоре, а поготово проблематичне као што је избор чланова Предсједништва из ФбиХ подразумијева сталне њихове захтјеве за наше давање и губљење права, поручио је Додик и рекао да ће Срби сачекати да се договоре господа Бошњаци и Хрвати.

 

“Видјели смо такав један модалитет разговора Бошњака и Хрвата који не успијевају да нађу ниједан сувисли модел договора који би мијењао изборни закон и Устав. Република Српска нема намјеру да се мијеша у те ствари. Ако се ФБИХ договори, ми смо спремни да то подржимо”, каже Додик.

 

“Република Српска треба да изађе са новом иницијативом. Да се утврди да се на директним изборима бира се и предсједник Републике Српске и члан Предсједништва БиХ. То би допринијеило томе да Република Српска нема дуализам у власти, када се различите партије налазе на тим позицијама”, истакао је Додик.

У јавности се покушава спекулисати да Република Српска није у овом процесу. Ми не желимо бити у том процесу, поручио је Додик.

“Међународна пажња која се жели привући позната је политика Бошњака. Они увијек измисле нешто, прича о асиметрији је управо таква. Ако нема договора о избору чланова Предсједништва БиХ, неће бити интервенисања у Уставу”, нагласио је Додик.

 

Извор: АТВ

Остале Вијести