НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Неки од чланова међународне комисије спремни да дођу у Бањалуку

10/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су неки од чланова међународне комисије за Сребреницу спремни да дођу у Бањалуку и бране садржај свог извјештаја о догађајима у Сребреници.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

Додик је истакао да га радује што сви чланови ове међународне комисије остају упорни у томе да бране своје налазе.

„Неки од тих чланова комисије спремни су да дођу чак и у оваквим околностима у Бањалуку и да бране садржај тог извјештаја. И то ће се, наравно, десити – рекао је Додик у Београду на скупу “Инцков закон – крај Српске или распад Босне” у организацији информативно“, политичких портала “Све о Српској” и “Факти”, и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Додик је подсјетио на мишљење хашког судије Приске Нијамбе или Симона Визентала да то није био геноцид, те истакао да су најрелевантнија имена из те области јача него политизовани суд у Хагу.

Он је оцијенио да је Сребреница била потребна као нека тачка око које ће се окупљати муслимани, односно Бошњаци као нова конституисана нација без мита, те напоменуо да док је био предсједник Владе Српске од 1998. до 2001. године нико није ни потезао питање Сребренице ни на једном форуму, а одједном 2002. године, седам година након догађаја, све је кренуло.

„Сада се испекулисало до те мјере у којој се брани судом и затвором та њихова истина, која за нас не може да буде прихватљива без обзира колико покушали пријетњама затвором и другим стварима да ућуткају људе“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска и Срби не могу да прихвате ту квалификацију и то је њихово право.

„Јасно је да не можемо ни промијенити одлуке Хашког суда у неком дијелу. Али треба да примијетимо да тај трибунал никада није утврдио тачан број настрадалих у Бошњака у Сребреници и увијек има други број“, напоменуо је Додик.

Додик је подсјетио да је некадашњи високи представник Педи Ешдаун са својом робусном политиком најтерао тадашњу Владу Српске да прихвати извјештај који је написао тадашњи међународни фактор, а онда је кориштен као основни доказни материјал у Хагу.

Он је напоменуо да је Српска укинула у парламенту тај извјештај, те формирала међународну комисију која је у своја два извјештаја “рекла шта је рекла”, те да сада оспоравају ту комисију са њеним налазима о Сребреници, а не оспоравају ону коју су наметнули раније.

Осврнувши се на рад Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је навео да су они уведени да би наводно судили и прогањали корумпиране политичаре, али да се то развило до тога да сада предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу Суд БиХ изриче притвор, чиме директно креће у реализацију одлука о наметном закону о кажњавању “негирања геноцида”.

„Мислим да смо мало насјели сви заједно. Мислим да је овдје ријеч о наметнутом закону, а не самој садржини. Они су и креирали садржај да би се ми на међународном плану додатно сатанизовали и да не би могли имати релевантну одбрану“,рекао је Додик.

Додик је напоменуо да се бошњачки ратни командант Сребренице Насер Орић “провукао” само зато што је из суда у Бијељини Тужилаштво БиХ изузело предмет, однијело у Сарајево и ништа више није радило.

„У међувремену елиминисани су му неки свједоци, неки људи помрли природном смрћу, нестали. Имате веома егзактне доказе о томе да је он /Орић/ убијао лично, а није провео ни дана у притвору, а сада Савчићу само зато што је рекао да не прихвата наметнуте истине, одређује се притвор“, додао је Додик.

Он је подсјетио да за то вријеме муслимански генерали од Атифа Дудаковића до Сакиба Махмуљина ходају слободно и долазе на суд.

„А, Савчић треба да лежи у притвору. Наравно да неће лежати у притвору“, истакао је Додик.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести