НОВОСТИ

Нема одлука у Предсједништву БиХ док се не ријеши питање наметнутог закона

01/09/2021

Нема одлука у Предсједништву у БиХ, док се не ријеши питање наметнутног закона бившег високог представника Валентина Инцка, поручио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

 

Нема одлука у Предсједништву у БиХ

Нема одлука у Предсједништву у БиХ

 

У складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске, Додик је учествовао на данашњој сједници Предсједништва и тиме оповргао све гласније конструкције “политичког Сарајева” како су српски представници блокирали рад заједничких институција.

На конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, Додик је поздравио одлуку опозиционих странака у Српској о српском јединству и поновио став, да због непоштивања Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, БиХ више нема легитимног високог представника.

Редовна сједница Предсједништва БиХ је одржана! Нити једна одлука, међутим, није донесена. Против свих предложених, гласао је српски члан! Тако ће бити и за оне акте, из сфере спољне политике и безбједности, који пословнички захтијевају други круг гласања у Предсједништву! А онда ће, на коначну оцјену, пред посланике Народне скупштине Републике Српске, кроз покретање питања виталног националног интереса. Биће то пракса, каже Додик, све док се не ријеши проблем спорног “уратка”, званично, Валентина Инцка.

– Учествовање у раду нису блокаде. Учествовање у раду у складу са закључцима Народне скупштине су могуће на овај начин. Рекли смо и Народна скупштина је рекла да нема одлучивања док се не обави дијалог који стално предлажемо у жељи да поставимо сва отворена питања у БиХ на дневни ред и да се од њих покуша договорити и напросто ријешити питање наметнутог закона за који ми сматрамо да је неодржив – нагласио је Додик.

БиХ је остала без делегације на редовном годишњем засиједању Генералне скупштине УН-а, најављеном за крај септембра. И без званичних представника на сутрашњем Стратешком форуму на Бледу. Само за разлику од септембарског скупа, Бледски безбједносни форум није ни пронашао мјесто на дневном реду сједнице. Тако је одлучио предсједавајући Жељко Комшић, који је данас и званично и јавно сам себе демантовао. Јер поново је покушао да прогура именовање Управног одбора Централне банке БиХ. Дакле, да уради исто оно што је манипулативно тврдио да је већ урађено, на фантомској сједници почетком августа.

–  Дакле Предсједништво није донијело одлуку да се иде на тај самит. Те одлуке нема. Уколико неко оде од Предсједништва он је отишао у приватном аранжману и не може тамо да заступа БиХ ни по једном ставу – јасно је поручио Додик.

И о томе ће Додик писмом обавијестити домаћине на Бледу. Подсјетити их и на нелегитимност Кристијана Шмита, због чијег присуства, раније је већ најавио, Додик неће ни путовати у Словенију. Комшић и Шефик Џаферовић, кажу, ипак хоће! Синхронизовано траже и повратак давно минуле ере међународног интервенционизма, када су Педи Ешдаун и ини “ешдауни”, по сарајевском диктату, смјењивали легитимно изабране српске званичнике.

– Дакле ја очекујем од високог представника да помогне БиХ да БиХ профункционира користећи механизме које има као високи представник укључујући и смјену наравно – истакао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва одговара:

“То само потврђује да је он њихов играч и да није високи представник свих како је то предвиђено анексом 10 него да само, зато су и нестрпљиви да он нешто учини и да учини нешто за њих”.

Умјесто иностраног деспотизма, БиХ је потребан унутрашњи договор ма какав год његов крајњи исход био. Јер опсежна операција међународног фактора није БиХ учинили ни државом ни дугорочно одрживом. То само могу снаге у БиХ и то на начин предвиђен Дејтонским споразумом. Уз мир као императив, поручује Додик, против којег је Тужилаштву БиХ поднесена још једна пријава за наводно кршење Инцковог наметнутог законског рјешења. Уз бројне ауторизоване и анонимне, овај пут потписник је наводни субјект из Канаде који себе назива Институтом за истраживање геноцида.

– Никад у животу нећу прихватити наметнуте одлуке, јер би то значило да сав мој политички живот и политички живот народа који ја представљам је бесмислен и да сви избори који су се дешавали и све институције које овдје постоје, не морају да постоје, да треба да дође само неки неизабрани странац као што су то чинили прије 200, 300 година у неким колонијалним земљама и да наматне закон и да се ви морате томе прилагођавати – поручио је Додик.

А док насртаји наизмјенично на Републику Српску и легитимне српске представнике трају, она биљежи економску стабилизацију, коју Додик потцртава. Рекордну запосленост и раст економских показатеља. Није ли и то трн у оку српских опортуниста из Сарајева и њихових страних ментора!?

Остале Вијести