НОВОСТИ

“Неприхватљиве изјаве да су Београд и Приштина подједнако криви за кризу”

22/09/2021

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је током сусрета са високим представником ЕУ Жозепом Борељом у Њујорку изразио неслагање Србије и неприхватљивост изјава у којима се позивају на смиривање тензија подједнако Београд и Приштина, као да су једнако својим активностима допринели актуелизацији посљедње кризе на сјеверу Косова и Метохије.

 

Никола Селаковић

Никола Селаковић

 

– Шта смо ми то урадили да би до тих тензија дошло? Београд је и те како посвећен дијалогу, али нећемо прихватати никакве једнострано наметнуте потезе, поготово кроз криминалне активности. Такви потези обесмишљавају дијалог – рекао је Селаковић.

Селаковић изјавио је да је од доласка у Њујорк на засједање Генералне скупштине УН имао веома значајне сусрете, међу којима је и радна вечера код Бореља, коме је још једном изнио став Владе Србије и предсједника Александра Вучића поводом кризе на сјеверу Косова и Метохије.

Он је додао да је током сусрета са Борељом било ријечи о актуелним дешавањима у региону и европској перспективи за Западни Балкан, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селаковић је овом приликом изнио посвећеност Владе Србије и предсједника Вучића очувању и изградњи мира, стабилности и безбједности, укључујући и безбједност Срба на Косову и Метохији.

Селаковић је нагласио да Београд жели да настави дијалог, али да је потребно да се ствари врате на стање прије посљедњих дешавања.

Сусрет са Борељом је, наводи министар Селаковић, био је и прилика да се чује нешто више о ономе како он као први човјек европске дипломатије види даље активности ЕУ у односу на Западни Балкан.

– Наша борба се овде наставља. Срешћемо се и са пријатељима широм света, томе и служи одржавање Генералне скупштине УН – додао је Селаковић.

Селаковић је напоменуо да је делегација Србије од доласка у Њујорк остварила неколико веома значајних сусрета, те да је имао прилику да се сретне са министрима спољних послова Туниса, Естоније, Боливије, Словеније, Гвинеје Бисао, а састаће се и са колегама из различитих држава.

Остале Вијести