НОВОСТИ

Нешковић: Позитиван ефекат јучерашње сједнице

02/02/2022

Савјетник предсједника Народне скупштине Републике Српске Радомир Нешковић сматра да је јучерашња посебна сједница парламента Српске имала позитиван ефекат и да би било добро да се на осталим нивоима власти у БиХ разговара на овај начин.

 

Радомир Нешковић

 

Нешковић је напоменуо да је циљ сједнице био да се отворе разговори, јер се једино тако може доћи до рјешења и изласка из тренутне ситуације у БиХ, која ствара све већу подијељеност и сукобе.

– Мислим да би и остали парламенти требало да покрену овакву активност, отворену дискусију о свим питањима, да се размотре разне опције да се дође до рјешења. Другог начина за политичко усаглашавање у БиХ нема – рекао је Нешковић Срни.

Нешковић је појаснио да јучерашња посебна сједница одржана на захтјев предсједника Народне скупштине, што Пословник о раду парламента омогућава, али што се иначе ријетко дешава.

– Скупштина је јуче засиједала као представничко тијело Републике Српске и када у том формату засиједа, онда ту нема унапријед датих материјала, закључака и осталог. Имали смо материјал у коме су апострофирани актуелни уставно-политички проблеми у БиХ о којима би посланици разговарали – навео је Нешковић.

Према његовим ријечима, материјал је имао функцију само да подстакне посланике на дискусију, а о њему се није одлучивало, нити је планирано да буде усвојен.

– То је био само један апостроф главних питања у БиХ, у уставно-политичком смислу, написан на само седам страна, без било каквих закључака – напоменуо је Нешковић.

Он је навео да је замисао била да посланици у свом слободном обраћању дођу до неких заједничких закључака или да се усагласе да настављају овај формат разговора о актуелним проблемима.

Нешковић је навео да Народна скупштина Српске ријетко засиједа као представничко тијело, али да би овај облик требало да буде заступљен с времена на вријеме како би посланици сами покушали да дођу до неких приједлога рјешења.

Остале Вијести