НОВОСТИ

Нећемо прећутати етничко чишћење и убиства

04/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска и Србија неће прећутати да су у “Олуји” била убиства, да је то етничко чишћење Срба из Србије, а да злочини из те акције нису процесуирани јер је ту операцију спонзорисала једна америчка компанија.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

Додик је рекао за ТВ Прва да Србија и Република Српска не смију славодобитне процесе у Хрватској поводом обиљежавања војне акције “Олуја” прећутати и морају рећи да је то било страдање, да су ту била убиства и је била етничко чишћење Срба из Хрватске.

„Ми то увијек кажемо. То је сјећање на једно велико страдање“, рекао је Додик, наводећи да ни 26 година након “Олује”, нема помака када је ријеч о тој акцији јер је Хрвати славе као побједу, а Срби као своје страдање на простору Хрватске.

Он је навео да је био свједок егзодуса обичних људи, изгубљених живота, који су имали само трактор или неку приколицу или расходовани “стојадин”.

Према његовим ријечима, етничко чишћење, убиства, ратни злочини против Срба нису процесуирани ни у Хрватској, ни у Хагу, зато што је та операција била спонзорисана од једне америчке компаније /пензионисаних америчких официра/.

„Тако Американци раде. Узму пензионисане официре, па они направе фирму, а онда дођу и управљају неким војним операцијама у неким земљама далеког свијета. Наравно, то има прећутну подршку Стејт департмента, који, ако се дође до нечега што није достојно, каже да нема ништа с тим“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Александар Вучић доласком на власт иницирао обиљежавање страдања Срба у “Олуји” 4. августа и да се у тим првим данима у име Србије, што је било потребно, извинио тим људима од којих су многи остали у Србији.

Додик је напоменуо да у Хрватској, која је чланица ЕУ, Србима није враћена имовина, а да је с друге стране Република Српска натјерана да свим предратним корисницима друштвених станова призна статус власника.

„И сви су они, без обзира гдје су отишли у Америку, Канаду, могли да откупе тај стан. Већина је то и урадила, а Срби су извлачени из таквих станова и никада им није враћена та имовина“, истакао је Додик.

Он је додао да Србима у Хрватској нису враћене ни куће ни имовина укњижена на њих, а многе су девастиране и никада нису поправљене. – Тамо се вратио мали број наших људи, који и даље немају слободу – рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је обавеза Србије да се бави одбраном те слободе и оног што се помиње у посљедње вријеме – прича о “српском свијету”.

Он је појаснио да “српски свијет” није само прила о територијалном окупљању, како то своде непријатељи, већ је то “вриједносни свијет”, онај који се окупља и живи и на Новом Зеланду и у Америци и упражњава српску културу, језик, писмо, вјеру.

Извор: РТРС

Остале Вијести