НОВОСТИ

“Не може се више десити да неко са стране у БиХ донесе рјешења”

08/12/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се не може више десити да ће у БиХ неко са стране донијети рјешења, иако су у Сарајеву увјерени да је то и даље могуће и поручио да такве ствари апсолутно не долазе у обзир.

 

Додик

Милорад Додик

 

Додик је рекао да је предсједник Хрватске Зоран Милановић рационалан политичар који рационално говори о темама везаним за БиХ, да добро познаје ситуацију у овој земљи, али да је лидер СДА Бакир Изетбеговић одбио састанак са њим.

“Једна од најважнијих истина јесте то да је јучерашња изјава – да су у БиХ затворени у бачву у Сарајеву и да ту сами са собом преговарају и да морају да изађу у реалност како би могли да се са њом суоче и доносе рационалне одлуке, тачно је тако”, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, у Сарајеву сједе људи који “чекају када ће доћи /Габријел/ Ескобар, неки изасланик Британац, када ће доћи овај недовршени и неконституисани високи представник и да ће у име њих нешто рјешавати”.

“То је вријеме прошло”, поручио је Додик.

Додик је рекао а се не може више десити да ће у БиХ неко са стране донијети рјешења, иако су у Сарајеву увјерени да је то и даље могуће и поручио да такве ствари апсолутно не долазе у обзир.

“Милановић у праву. Прије два мјесеца срео сам се са њим у настојању да договоримо трилатерални састанак Бакира Изетбеговића, Драгана Човића и мене из БиХ, а да ту буду предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Хрватске Зоран Милановић”, навео је Додик.

Он сматра да би то био добар форум и да би многе ствари можда до сада и ријешили и деблокирали овђе.

“Раније дату сагласност да се тај састанак одржи одбацио је Изетбеговић”, подсјетио је Додик и констатовао да се због тога састанак није могао одржати.

Додик је истакао да Милановић има добре намјере и да и он сматра да треба организовати реалистичан састанак, а не да у БиХ долазе “неки трећепозивци” из међународне заједнице који ће у БиХ наметати нека рјешења.

“Једнако се слажем и са предсједником Вучићем и Ердоганом да ситуацију треба држати стабилном, мирном и да се требају ријешити нека питања између народа у БиХ и ентитета”, истакао је Додик.

Он је подсјетио и на разговор који је имао са Ердоганом, који је рекао да је за њега најважнији мир и да не жели ништа да уради што би било на штету било ког народа у БиХ.

“То је оквир у коме га као саговорника по тим питањима прихватам. Да којим случајем жели да фаворизује овђе један народ, а друге да тјера да то разумију, наравно да бих напустио састанак са њим и рекао му да немамо о чему да разговарамо”, напоменуо је Додик.

Он је истакао да је Ердоган јасно рекао да жели да помогне, али да је ту помоћ одбио Изетбеговић.

“И Милановић је рекао да жели да помогне и одбио је Бакир Изетбеговић, Вучић је дао начелну сагласност о томе, али је Изетбеговић одбио разговор са њим у неколико наврата”, рекао је Додик.

Он је додао да Изетбеговић и муслимани у БиХ имају проблем са Србима, Републиком Српском, са Хрватима, те пита с ким немају проблем и додао да они очекују да им неко из сажаљења да више него што заслужују.

“Они хоће да буду мало равноправнији у БиХ него остали. То не може. То није БиХ. БиХ је земља два ентитета и три конститутивна народа и тако ће остати без обзира на напоре које улажу неки да изаберу индивидуе. Индивидуа нема”, закључио је Додик.

 

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ КАТЕГОРИЈЕ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести