НОВОСТИ

Не смирују се страсти због самоиницијативне и незаконите одлуке Поџића

06/10/2021

Ни данас се не смирују страсти због самоиницјативне и незаконите одлуке министра одбране Сифета Поџића. Изненадна брига за епидемиолошку ситуацију за мало кога је увјерљива. У кабинету српског члана Предсједништва су од почетка убијеђени да је отказивање вјежбе неодговорна и првенствено политичка одлука.

 

Сифет Поџић

Сифет Поџић

 

“Разлози који су наведени у тој одлуци су, па хајде да кажемо, и доста смијешни, имајући у виду да се наводи и епидемиолошка ситуација. ОС су у неколико протеклих мјесеци извеле три до четири велике вјежбе преко хиљаду учесника гдје је тада ситуација била и лошија, а није сметала. Исто тако и разлози који се наводе и материјалне природе не стоје“, изјавио је Драган Вуковић, савјетник за безбједносну политику српског члана Предсједништва БиХ

Тек послије отказивања вјежбе, на виђело излази да је ДФ-ов министар Сифет Поџић већ дуже вријеме покушавао да нађе изговор за отказивање. За његов потез није било сагласности ни код хрватских генерала у Заједничком штабу, а сада је јасно да ни финансије нису биле проблем, јер је Војска Србије требало да покрије већину трошкова.

„Значи нисмо могли да им обезбиједимо ни погонско гориво, под плаштом да није усвојен буџет и наравно људи су рекли ‘ок ми ћемо обезбједити гориво, ми ћемо све остале трошкове’. Значи нама су једини трошак класа један, то је храна коју ми имамо у магацинима“, рекао је Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ.

Поџићев потез би могао да утиче на давање сагласности на будуће вјежбе са партнерским земљама и војним организацијама. Српско министарство одбране ипак смирује ситуацију.

„Изражавамо жаљење због отказивања, с обзиром да смо више од шест мјесеци заједнички планирали извођење вјежбе. Министарство одбране Србије остаје партнер Босни и Херцеговини и Републици Српској са жељом да у будућности остваримо заједничке активности.“

Према надлежности предсједавајућег Савјета министара БиХ, а на приједлог и српског члана Предсједништва Милорада Додика, због кршења Устава и закона затражена је смјена Сифета Поџића. О његовој даљој судбини одлучиваће Парламент БиХ, односно оба парламентарна Дома.

 

Видео прилог са АТВ-а можете погледати на овом линку

Остале Вијести