НОВОСТИ

Нису присуствовали представници клубова странака из Српске

01/09/2021

Представници клубова странака из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису данас присуствовали консултативном састанку који је сазвао предсједавајући овог дома Денис Звиздић.

 

Нису присуствовали представници клубова странака из Српске

Нису присуствовали представници клубова странака из Српске

 

Звиздић, који је сазвао састанак, како је рекао, ради договора о динамици даљег рада Представничког дома, најавио је да ће сједница бити одржана средином овог мјесеца, са дневним редом који је био предвиђен за сједницу која је била заказана за крај јула.

– Пролонгирали смо је и покушали да нађемо рјешење да отклонимо застој у раду овог законодавног органа. Сједница мора бити одржана у септембру јер на дневном реду имамо неколико важних закона, а посебно бих истакао питање буџета институција БиХ – изјавио је Звиздић на конференцији за новинаре.

Звиздић је навео да очекује да на сједницу, која је планирана за средину септембра, дођу посланици из Републике Српске.

– Очекујемо да ће се овакав приступ промијенити и сигуран сам да се до краја септембра мора донијети одлука о привременом финансирању за задњи квартал ове године. Министри из Републике Српске морају о томе гласати на Савјету министара. У противном више 7.000 запослених службеника у заједничким институцијама БиХ који долазе са територије Републике Српске ће остати без плата – тврди Звиздић.

Шеф Клуба посланика ДФ-а Џенан Ђонлагић рекао је да је до краја овог мјесеца неопходно донијети одлуку о привременом финансирању за посљедњи квартал, те тврди да ће, уколико Савјет министара не одржи сједницу до 30. септембра, од 1. октобра бити стваран проблем исплате свих средстава за запослене који примају плате из буџета институција БиХ.

– Једини потпис који може на основу одлуке Савјета министара то омогућити, јесте потпис министра финансија и трезора за новембар и децембар – рекао је Ђонлагић.

Предсједавајући Клуба посланика СДА Адил Османовић сматра да долазак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на јучерашњу сједницу Предсједништва БиХ када није усвојена ниједна тачка дневног реда показује да он “жели наставити са блокадом рада институција”.

– Дејтонски мировни споразум, као и Анекс 10 је на снази и очекујемо да ОХР повуче потез према високим функционерима, да буду кажњени јер не раде по Уставу и законима, ако већ домаће институције немају одговор на блокаду – рекао је Османовић.

Предсједавајући Клуба посланика СДП-а Саша Магазиновић сматра да би се ситуација у институцијама БиХ могла нормализовати постепено, али да тренутно и власт и опозиција из Републике Српске чекају да они други направе грешку.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је данас раније Срни да Звиздић, сазивајући овај састанак, само жели привући пажњу на себе.

– Не видимо сврху састанка, нити о чему да се консултујемо јер сви знамо да нису испуњени услови везано за евентуално одлучивање у Парламентарној скупштини сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске – навела је Бурсаћева.

Остале Вијести