НОВОСТИ

Није забрањено говорити о могућности мирног разлаза

13/08/2021

Питање самосталности Републике Српске није посао који ће бити завршен вечерас, изјавио је у интервјуу за српско издање Спутњика, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

 

 Милорад Додик

српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

 

Упитан да прокоментарише критике на свој рачун, због честог помињања могућности мирног разлаза у БиХ, Додик је рекао да није забрањено о томе говорити, и да би престанак приче о томе, значио одустајање.

Препознаје најмање два предуслова за такво рјешење – међународне прилике и обезбјеђење предуслова да се чин дисолуције у БиХ обави мирним путем.

У интервјуу Додик је коментарисао и могућност компромиса са, за Републику Српску, нелегитимним високим представником Кристијаном Шмитом.

„Ту нема компромиса. Он мора да прибави легитимитет да би било компромиса, а тек онда да градимо компромис. Високи представник би требало да оде. Или да оде у Савјет безбједности и да добије сагласност Савјета безбједности и онда да дође да радимо на компромису“, рекао је Додик.

На питање новинара да ли је то реално, Додик је одговорио: “Није реално ни то што он хоће. Та једна врста игнорисања у којој је тај Шмит дошао из Дубровника и када је дошао на простор Требиња, рекао ево мене, ја сам високи представник”.

Извор: РТРС

Остале Вијести