НОВОСТИ

Нове Изетбеговићеве ратнохушкачке поруке (ВИДЕО)

26/10/2021

Док се представници Републике Српске ограђују од ратнохушкачке реторике и залажу за тражење рјешења којима би се сачувао мир у БиХ, из Федерације све чешће долазе поруке о спремности на рат.

 

Изетбеговићеве ратнохушкачке поруке

Изетбеговићеве ратнохушкачке поруке

Једну такву упутио је предсједник СДА Бакир Изетбеговић, па су из Српске услиједила оштра реаговања.

– Ако људи хоће да живе, морају бити спремни да умиру, ако хоће мир, морају бити спремни на рат. То би неизбјежно прво кренуло на Брчко, на ентитетским линијама, па тамо гдје су повратници, јер би доживјели вјероватно непријатности па би ми морали да их штитимо и њих и државу, Брчко – рекао је Изетбеговић.

Овако је предсједник СДА Бакир Изетбеговић гостујући у федералним медијима говорио о могућности избијања рата у БиХ и тако поново узнемирио јавност. Иако је мишљења да до сукоба неће доћи, каже да на такво нешто треба бити спреман.

 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да Изетбеговић, бомбастичним изјавама, настоји мобилисати међународни фактор.

 

Српску, каже, Изетбеговићеви идеолошки планови не интересују, већ искључиво Устав и оно што јој по њему припада: “То су и болесне идеолошке изјаве које показују да у тој Изетбеговићевој глави, али и другим таквим главама, станује рат и да би били у стању ратовати да би коначно дошли до концепта унитаризације и доминације, у чему их је спријечио управо Дејтонски споразум. То што он плаши међународну јавност неком великом Србијом, је јефтини трик да се не би причало о прављењу муслиманске државе умотане у концепт неке, тобоже, функционалне БиХ, у којој би мултиетничност била сведена на декор за приказивање спољном свијету.”

 

Видео прилог са РТРС-а можете погледати ОВДЈЕ

 

Сви који су учествовали у рату без обзира на националну или вјерску припадност, добро знају да на овом подручју рат није потребан – упозорава министар Драган Лукач: “Ова генерација политичара не смије одвести овај народ у нови рат, не смију послати младе људе као што су моју генерацију послали у рат не размишљајући шта ће бити посљедице свега тога. Онда смо на свим странама имали хиљаде мртвих, стотине хиљада расељених, и још и данас живимо лоше због ратних дејстава јер нико не може да се похвали да му је рат донио нешто добро.”

 

Изетбеговић је човјек конфликта, а не мира, а његове изјаве о рату нису ништа ново – сматра Џевад Галијашевић. Ни Бошњаци, ни Срби, каже, нису спремни за оружани сукоб.

 

– Ко се овдје спрема, осим оних сто хиљада такозваних нелегалних миграната, Арапа, Авганистанаца, Пакистанаца које су довукли са сиријског ратишта, преко Средоземног мора и Турске и убацили их у Босну и Хервеговину. Да ли је то начин спремања? Вријеме је да Изетбеговић изађе из ратне униформе, да скине те војничке цокуле, није их носио онда кад је рат био, нека сада не глуми некаквог војсковођу – категоричан је Галијашевић.

Умјесто глуме, Галијашевић препоручује тражење рјешења уз дијалог за које се, каже, залажу званичници Српске, који и поред притисака и манипулација говоре о миру и провођењу Дејтонског споразума и поштовању Устава.

Остале Вијести