НОВОСТИ

Новић: Наметање силе гурнуло БиХ у блато

01/10/2021

Институције БиХ биће делегитмисане ако Република Српска повуче сагласности са одређених закона, поручио је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.

 

Средоје Новић

 

Новић је навео да потези које је повукла Република Српска, након што је Валентин Инцко наметнуо закон којим се предвиђа кажњавање “негирање геноцида” у чему су учествовале странке и појединци из Федерације БиХ, посебно из Сарајева, нису ни краткорочни ни безазлени, како то неки желе да представе.

– Уколико се деси да Народна скупштина Републике Српске донесе крупне политичке одлуке да се повуку сагласности за одређене законе, то озбиљно делегитимише постојеће органе и институције на нивоу БиХ – оцијенио је Новић у интервјуу Срни.

Новић је навео да се по изласку из споразума поставља питање опстанка тих институција, што може имати несагледиве посљедице, а једини лијек је да се људи освијесте и политички лидери разговарају.

Он сматра да је тај закон камен спотицања у БиХ и да је од његовог садржаја много већи проблем што је наметнут чиме је Инцко ставио под ноге неколико стотина хиљада људи у Републици Српској који су гласали за посланике у парламенту БиХ чија је надлежност да доносе законе.

И он је сагласан да је то наметање силе, упитавши како ће адвокати бранити оптужене за негирање геноцида. Он је додао да не зна како ће се ствари одвијати, али да је јасно да након политичких долазе правни акти.

– Свака држава се правила након политичких одлука. Законске одлуке су биле само потврда једне политичке одлуке – појаснио је Новић.

Коментаришући бројне афере које се вежу за директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића, Новић, који је и замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, сматра да је та комисија изгубила сваки смисао и да је о њеном раду сувишно и расправљати.

– Сматрам да би било коректно да се она потпуно укине, с обзиром на то да нико више озбиљно не схвата рад ОБА. Свједоци смо транскрипта који је ових дана објављен у цијелости, а у вези је са разговором директора ОБА и главног тужиоца БиХ. Тај разговор могу оцијенити као дно БиХ. То потпуно јасно говори о БиХ, у чему се она налази, ко управља БиХ и шта јој се спрема – истакао је Новић.

Према његовим ријечима, БиХ управља ОБА, а том агенцијом управља СДА.

– Иза и једних и других знамо сви ко стоји – истакао је Новић и додао како су у неким бањалучким школама исмијавали директора те агенције када су њихови оперативци вршили провјере диплома за нека лица.

Коментаришући однос Суда и Тужилаштва према истрагама директора ОБА и неким другим случајевима, Новић је навео да је видљиво да су се у Тужилаштву БиХ отвориле бројне афере и да је очигледно да у јавности нема готово никакав углед да би могло озбиљно бавити неким предметима.

– Тако је и са Судом, поготово што се предмети додјељују једном броју судија који су на страни одређене политике. Постоји још једна опасна ствар – у посљедњих мјесец дана два-три предмета, посебно предмета ратних злочина гдје су у питању Срби, а тужилац, његов замјеник, секретарица, два-три инспектора су исте бошњачке националности и саслушавају свједоке Србе – истакао је Новић.

Новић каже да главног тужиоца БиХ Гордану Тадић не треба нико да штитити, јер је недопустиво прихватање разговора са директором ОБА о његовом предмету о коме се води истрага, чак и да није објављен транскрипт њиховог разговора.

Упитао је да ли тако може свако од грађана БиХ о коме се води истрага да дође до ње, да зове надлежног тужиоца, да оговарају надлежног тужиоца о том предмету.

– То је дно и Тужилаштва и оних који су то радили – истакао је Новић.

За транскрипт је рекао да је “мајсторски урађен”, да је то снимао професионалац, те да није кориштен телефоном већ је неспорно примијењена друга техника.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести