НОВОСТИ

Новић: Наметнути “Инцков закон” је закон СДА

24/08/2021

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је Срни да би, када би сви били једнако третирани, већ био формиран предмет против оних који тврде да такозвана Армија БиХ није чинила ратне злочине.

 

Средоје Новић

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић

 

Новић је истакао да наметнути закон /бившег високог представника/ Валентина Инцка није његов, него закон СДА који је ова странка излобирала и да је ту бивши високи представник био само марионета.

„Нема ту никакве дилеме /бивши високи представник Валентин/ Инцко је само био марионета у функцији СДА која је то код њега издејствовала“, истакао је Новић.

Новић је навео да ће се о условима и за које противуслуге је то учињено тек говорити у неком наредном периоду када се отвори и актуелизује то питање.

„То је једна страна цијеле те приче, а са друге стране је потпуно невјероватно да људи из највишег врха СДА ходају по БиХ и говоре о томе да је такозвана Армија БиХ била тобоже чиста армија, да није правила никакве злочине, а само се треба упитати ко је направио злочине у Сарајеву над толико хиљада Срба“, пита Новић.

Новић пита ко је протјерао Србе из Сарајева и ко је Добровољачку улицу направио злочиначком улицом, додајући да би “можда било боље да та улица носи назив Злочиначка, а не Добровољачка.

„Још је шокантније да људи из СДА попут Шефика Џаферовића и других говоре како је Армија БиХ била чиста и честита армија, а не питају се ко је одсијецао главе стотинама људи у околини Завидовића, Озрена, Маглаја…Да ли то значи да је закон који је само наметнут, а очигледно је да је то тако, наметнут против Срба и српског становништва, а не закон који би једнако третирао све који негирају злочине“, рекао је Новић.

Према његовим ријечима, да се којим случајем сви једнако третирају, већ би био формиран предмет против оних који тврде да такозвана Армија БиХ није чинила ратне злочине.

„Нема никаквог збора шта то значи геноцид. Ми можемо говорити о свему, али злочини који су вршени над српским народом, данас се од Бошњака потпуно негирају и без обзира колико били ти злочини тешки, то им не смета“, констатовао је Новић.

Он је додао да не зна да ли је све то припрема становништва на оно о чему је говорио лидер СДА Бакир Изетбеговић својевремено да ће се осветити и да ће се бошњачки народ осветити за све оно што је учињено током рата.

Коментаришући чињеницу да нико од бошњачких војсковођа, генерала и оних који су чинили звјерства током протеклог рата над Србима попут Насера Орића и других није осуђен и не издржава озбиљну вишегодишњу казну, Новић је рекао да је јасно да правосуђе у БиХ, тужилаштва, а поготово судови су у функцији једне политичке партије – СДА.

„Иза свега стоје они који су основали Суд и Тужилаштво БиХ. Да то није тако онда бисмо имали уравнотежен однос према онима који су чинили звјерства без обзира из ког народа долазили“, оцијенио је Новић.

Он је додао да то до сада није била пракса и да сматра да се то неће ни десити.

„Стога су и предузете све мјере да СДА може да напада и Суд и Тужилаштво и највише судске инстанце уколико процесуирају било кога из те странке. Не треба очекивати ни у наредном периоду да ће Тужилаштво и Суд БиХ процесуирати било кога од Бошњака“, напоменуо је Новић.

Он је додао да то могу бити само неки маргинализовани случајеви за које ће бити одређене минималне казне, условне или казне до годину дана за злочине над српским или хрватским народом.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић негирао је да је тзв. Армија БиХ чинила ратне злочине, истакавши да је та војска “водила часну борбу и борила се против злочина, а ако је злочина било да су то били злочини појединаца”.

Извор: Срна

Остале Вијести