НОВОСТИ

Нухић: Српској нарочито сада потребно јединство

01/11/2021

Републици Српској нарочито сада неопходно је јединство у ставовима у одбрани властитог права конститутивности српског народа на живот, а у оквирима властитог суверенитета заједнице за коју су се борили и коју су створили, истакао је у свом тексту за РТРС Мехмедалија Нухић, вјерски аналитичар из Тузле.

 

Мехмедалија Нухић

 

Нухић каже да би том јединственошћу несумњиво потврдили легитимитет у континуитету оправданости њеног опстојања.

– Република Српске настала као израз легитимне воље српског народа на територији бивше БиХ. Нарочито је важно да ово зна и скупштинска опозиција у Републици Српској – нагласио је Нухић.

Каже да настојање муслиманског политичког Сарајева да причама о рату и евидентно настојање да ратном опцијом окончају постојање Републике Српске, помаже се и српском нејединственошћу, те се како каже тиме даје подршка опстанку идеје унитарне заједнице за коју се нарочито залаже Странка демократске акције.

– Таквом опозиционо-скупштинском неодлучношћу у јединственом погледу у поступку деунитаризације уговорене заједнице суверених народа, односно БиХ, исходио би делегимитет свих оних жртвовања, које је поднио српски народ од времена буна и устанака српског народа против Османске империје, као и жртава из борбе за државотворно јединство Срба у вријеме Аустроугарске монархије, све до њиховог страдања и физичко-духовне жртвованости у времену лутања у пројекту пост-хитлеровског капиталистичког свијета у тзв. концепту Титове Југославије, у колијевци порицања и занемаривања и заташкивања српског жртвовања и духовног посрнућа – навео је Нухић.

Нухић наглашава да би тако била учињена делегитимизација изгубљених српских поколења.

– Док би с друге стране одвећ афирмисана прича “о Босни кроз вијекове” доживљавала коначно самопотврђење и очекивану констатацију и одговор оправдања да су за њено постојање у пуном ренесансном замаху били криви Срби и да су сви пројекти њиховог затирања кроз историју и сада са територије бивше БиХ били нужни концепт за опстанак такве кроз визију њихове историје унитарне заједнице, а за чије су животно остварење до данас заслужни искључиво њени муслимани – каже Нухић.

Нагласио је да српско нејединство управо удахњује наду живота пројекту о сужавању територијално-животног простора српском народу у цјелини.

– А ово “друго полувријеме” призивајућег некаквог несретног рата, за које се залаже и спрема политичко Сарајево, имало би конотацију укидања територијалног суверенитета Републици Српској, за разлику од “првог полувремена” у којем је периоду Српски народ био присиљен да брани голи животни опстанак – закључио је Нухић за РТРС.

Остале Вијести