НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Одговор Бањалуке на Инцкову одлуку – до 15 година затвора за нарушавање угледа Републике Српске

30/07/2021

Нови закон предвиђа да полиција Републике Српске неће сарађивати са институцијама у спровођењу одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка, МУП је обавезан да пружи сву могућу заштиту грађанима РС, а свако ко извргне порузи Српску може добити чак до 15 година затвора, рекао је за РТС потпредсједник Скупштине РС Милан Петковић прије посебне сједнице парламента.

 

Одговор Бањалуке на Инцкову одлуку

Одговор Бањалуке на Инцкову одлуку

 

У Бањалуци је у 12 часова почела посебна сједница Скупштине Републике Српске, као одговор на наметнути закон одлазећег високог представника Валентина Инцка.

На сједници, која је затворена за јавност, посланици ће гласати о два закона, о непримјењивању одлуке Високог представника и измјени Кривичног закона којима ће се до 15 година затвора кажњавати они коју Српску и њене народе називају геноцидним.

Одлука високог представника је створила стање конфузије и ишчекивања. Адвокати траже одгађање процеса за ратне злочине, новинари не знају да ли смију да преносе изјаве оних који мисле другачије.

Скоро 80.000 грађана у Републици Српској до сада је потписало петицију којом се изјашњавају да не прихватају наметање закона од стране одлазећег високог представника.

Ново кривично дјело – нарушавање угледа РС и њеног народа

Потпредсједник Скупштине РС Милан Петковић рекао је да усвајањем два закона желе да ставе Инцкову одлуку ван примјене.

Напомиње да приједлог оставке Милорада Додика у Предсједништву БиХ данас не треба да буде предмет расправе, иако је “на столу”.

“Одговор РС на овакав октроисани закон, односно Инцкову самовољу, огледаће се у новом кривичном дјелу, а то је нарушавање угледа Републике Српске и њеног народа. Свако ко понизи извргне порузи РС или њене народе, одговараће кривично. У најтежем облику тог дјела, ако жели да промјени уставно уређење РС, може добити чак до 15 година затвора”, објаснио је Петковић.

“Полиција неће сарађивати на спровођењу Инцкове одлуке”

Нови закон, како је додао, предвиђа да полиција Републике Српске неће сарађивати са институцијама у спровођењу Инцкове одлуке, док је МУП обавезан да пружи сву могућу заштиту грађанима РС.

Истиче да је веома задовољан саборношћу странака у РС, и наводи да су предлагачи закона сви посланички клубови.

“БиХ је у својој највећој послератној кризи. Како ћемо изаћи из ње, то ће се видјети. РС неће сједити скрштених руку”, поручио је Петковић.

Извор: РТС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести