НОВОСТИ

Оно што угрожава Српску сви да одбаце

02/11/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је идеја да се сви окупе око фундаменталних питања за Републику Српску и да би било нормално да оно што угрожава Српску сви одбаце, али и указао да прича о јединству власти и опозиције постаје флоскула.

 

Милорад Додик

“Ако је Уставни суд БиХ онај који одлучује ван Устава то је опасно за Републику Српску. Онда се сви аларми пале и сва заједница се мора усмјерити да се брани, а најлакши начин је да будемо сви јединствени у томе”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је подсјетио да је прије мјесец дана, када је Уставни суд БиХ донио одлуку о шумама, опозиција прва тражила да се одржи посебна сједница и да се то одбаци.

“Сада их нема. Не желим овдје да водим никакву политичку битку, али сматрам да оно што је кључно за Републику Српску нема страначки предзнак и да сви око тога треба да буду окупљени”, истакао је Додик.

Он је рекао да не жели да иритира опозицију сталним позивима, али је нагласио да је увијек спреман да буде дио цјелокупног одговора Републике Српске на угрожавање.

Додик је подсјетио да је владајућа коалиција јуче у Бањалуци разматрала израду документације за Народну скупштину која се односи на повратак пренесених надлежности.

“Идемо у то да преиспитамо све ствари које су донесене мимо Устава, било од високог представника или Уставног суда БиХ, који је постао инквизицијски суд, суд репресије, у коме нема права. То је политички суд, који је одлукама према Републици Српској показао да има само политички циљ”, нагласио је Додик.

Ако су шуме, каже Додик, одузете Републици Српској, а остају у власништву Федерације БиХ и Брчко дистрикта, онда је јасно о чему се ради.

“Ми нисмо они који би пристали да нас доведу до празне љуштуре и зато се боримо правним средствима. Ништа се овдје не дешава, осим законодавне активности нашег парламента. Ми не улазимо ни у шта што није надлежност Републике, не дирамо ниједну надлежност која припада БиХ”, категоричан је Додик.

С друге стране, тврди Додик, пријети се насиљем да би се сачувале надлежности отете од Републике Српске.

“То неће ићи и Република ће то ставити на дневни ред. Владајућа коалиција је договорила да ћемо се поново наћи почетком идуће седмице. У међувремену сви ће, у оквиру својих политичких партија, анализирати акте које су припремиле радне групе. Ми смо данас те акте доставили и опозцији. Ако су вољни да причају на те садржаје, може”, истакао је Додик

Остале Вијести