НОВОСТИ

Основана иницијатива Русије и Кине – питање колико је спроводива

16/07/2021

Русија и Кина подносе Нацрт резолуције за укидање овлашћења високог представника Савјету безбједности Уједињених нација. Ову вијест јуче је објавила америчка новинска агенција Асошијетед прес, а данас је за РТРС потврдила и Амбасада Руске Федерације у БиХ.

 

Савјет безбједности Уједињених нација

Савјет безбједности Уједињених нација

 

Укидање ОХР-а годинама заговара и Република Српска, а ту идеју као приједлог усвојила је и Народна скупштина почетком године. За познаваоце прилика у БиХ и међународним односима, иницијатива је основана, али је питање колико је спроводива.

Одузимање овлашћења високом представнику, прихватање именовања Кристијана Шмита, али уз гашење Канцеларије до 31. јула 2022. године – то су, према писању Асошијетед преса, детаљи Нацрта резолуције за укидање овлашћења високог представника које су Савјету безбједности Уједињених нација упутиле Русија и Кина.

Из сједишта Руске амбасаде у БиХ нису изнијели детаље о садржају резолуције, али су потврдили за РТРС да се на њој ради.

– Раније смо истакли наше оцјене и наш став по питању процедуре утврђивања новог Високог представника у Босни и Херцеговини која предвиђа сагласност Савјета безбједности Уједињених нација. Тренутно је у току рад на предложеној од стране Руске Федерације резолуцији у Савјета безбједности Уједињених нација. Полазимо од тога да ће сви неопходни коментари бити дати по завршетку тог рада – одговор је Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Према писању АП-а, руска и кинеска страна наводе да овлашћења дата високом представнику на конференцији о спровођењу Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна, с обзиром на напредак који су постигле бх. стране.

– Нацрт је основан, а колико је реално да буде усвојен је већ “други пар опанака”. Чињеница је да Нацрт резолуције нуде Кина и Русија, а све западне земље Кину и Русију означавају као основну пријетњу њиховој националној безбједности, те да због тог може наићи на отпор западних земаља које не воде добру политику према БиХ – каже Радомир Лукић, професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова Савезне Републике Југославије, каже да судбина ове резолуције зависи и од тога какве све циљеве имају друге сталне представнице у односу на БиХ.

– Неке циљеве су јавно изнијели, као што су чланство у Европској унији и НАТО, али ту су и неки и мање видљиви, али су у пракси спроводе и њима се, бар до сада, осиромашује Република Српска – рекао је Јовановић.

Уз одузимање надлежности Републици Српској, прекрајање Устава, наметање закона, високи представник у БиХ је споран, по ријечима професора Лукића и по томе што својим присуством представља препреку споразумијевању три фактора у БиХ.

– Он се успоставља као противност сувереној БиХ, он обавља њене суверене дужности, он се умјесто народа успоставља као законодавац, а умјесто судства као диктатор. Он је, једном ријечју, све оно што је 19. вијек видио, а 20. вијек у другом дијелу одбацио – каже Лукић.

Вијест о иницијативи Русије и Кине поздрављена је од представника владајућих, али и опозиционих парламентарних странака из Републике Српске, углавном уз поруку да је резолуција прихватљив, принципијелан став којим би БиХ коначно била препуштена домаћим актерима.

Подсјетимо, 10. марта ове године на посебној сједници Народна скупштина Републике Српске разматрала је рад Канцеларије високог представника и усвојила 10 закључака, међу којима и онај да ће стране потписнице Анекса 10. обавијестити о приједлогу да се укине високи представник.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести