НОВОСТИ

ПД ПС БиХ: О измјенама и допунама закона о ВСТС-у

03/02/2022

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требали би данас да у првом читању разматрају приједлог измјене и допуне закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

 

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ

 

Предлагач овог законског акта је Савјет министара, а његово доношење је један од захтјева Европске комисије за добијање кандидатског статуса БиХ.

Овим приједлогом закона се, између осталог, уводи обавеза судија и тужилаца, односно чланова ВСТС-а да се изјасне и извијесте о својој имовини и интересима.

Извјештај о имовини једна је од конкретних мјера за коју Венецијанска комисија Савјета Европе захтијева да буде успостављена, с циљем борбе против корупције у правосуђу.

На дневном реду је и иницијатива посланика Дамира Арнаута којом се налаже Министарству цивилних послова у Савјету министара да, у року од 14 дана од дана усвајања, успостави поступак и отпочне процес издавања јединствених ковид-19 сертификата са кју-ар кодом са циљем њиховог кориштења ван БиХ.

Пред посланицима ће се наћи и захтјев посланика Арнаута за разматрање приједлога измјене закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, по хитном поступку, а којим се регулише висина отпремнине запослених у институцијама БиХ приликом одласка у пензију.

Измјенама се регулише да минималан износ отпремнине остаје, као и до сада, 5.364 КМ, док се максималан износ ограничава на 10.728 КМ.

На сједници би требало да буде разматран и захтјев посланика Мирјане Маринковић-Лепић и Аиде Баручије који се односи на приједлог измјене Закона о раду у институцијама БиХ, чијим усвајањем би се гарантовала иста права за све родитеље дјеце са тежим сметњама у развоју и ускладио са законима о раду на ентитетским нивоима.

Закон о раду у институцијама БиХ сада само самохраним родитељима дјеце са тежим сметњама у развоју даје право на скраћено радно вријеме.

Посланици би у првом читању требали да разматрају и приједлог допуне Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ, чији је предлагач Арнаут, а односи се на пооштравање прекршајних санкција за оштећивање саобраћајних знакова.

На дневном реду су и извјештаји о заштити личних података у БиХ за 2020. годину Агенције за заштиту личних података, о стању радијацијске и нуклеарне безбједности за 2020. годину надлежне Регулаторне агенција, затим Централне изборне комисије о прегледаном стању финансијског пословања политичких странака у 2019. години и специјалном извјештају Институције омбудсмана за људска права о говору мржње у БиХ.

Дневним редом су обухваћене и иницијативе посланика Мирјане Маринковић Лепић и Аиде Баручије којима се од Савјета министара тражи да у року од 30 дана усвоји Стратегију за борбу против корупције за период 2020-2024. годину, да у законодавну процедуру достави Закон о државној имовини и да у року од 90 дана оконча процес усклађивања законодавства из области заштите личних података са новоусвојеним прописима ЕУ.

Представнички дом би требало да се изјасни и о иницијативи посланика Саше Магазиновића, којом се задужује Савјет министара БиХ да у року од три мјесеца у парламентарну процедуру достави законско рјешење којим се уводи обавезан љекарски преглед за изабране и именоване званичнике у институцијама БиХ, који подразумијева посебно тестирање ментално-психолошке способности за обављање јавних функција, као и тестирање на психоактивне супстанце.

Остале Вијести