НОВОСТИ

Перфидна настојања за измјену уставне слике у БиХ

28/05/2021

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран упозорио је да постоје опасна настојања да се укидања надлежности Српске повежу са процесом унитаризације, односно промјеном облика државног уређења у БиХ, и то перфидно – измјеном уставне слике без формалне промјене Устава.

 

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран

Генерални секретар Владе РС Синиша Каран

 

– Кључна тенденција иде у том правцу, на врло перфидан, лукав, трајан и систематичан начин, без промјене Устава. Циљ је да се промијени уставна слика, али без формалне промјене Устава – рекао је Каран у излагању на научној конференцији “Укидање надлежности Српске и покушаји унитаризације БиХ” у Бањалуцу.

 

Каран истиче да је тема укидања надлежности Српске и покушај унитаризације БиХ актуелна још од 1995. године, те сматра да ће то бити и у наредном периоду.

 

– Ови процеси су дуготрајни, те би и научна заједница у Српској требало много више да да допринос друштвеном ангажману и анализи питања о статусу Српске – оцијенио је Каран.

 

Директор Безбједносног форума Бањалука Митар Ковач сматра да проблеми у вези са избором високог представника у БиХ и прегласавања у Управном одбору ПИК-а нису нешто што доприноси стабилизацији БиХ, него да је уводе у ново вријеме кризе.

 

– Различити субјекти међународних односа ће испољити другачији утицај поводом прегласавања и другачијих рјешења, која нису верификована на Савјету безбједности УН – сматра Ковач.

 

Он је уочи научног скупа напоменуо да ови проблеми нису ништа ново, те да од грађанског рата на нивоу БиХ, прије свега у политичком Сарајеву, постоје ретроградне снаге које би жељеле да пониште све што се дешавало од 1992. Године.

Извор: АТВ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести