НОВОСТИ

Петковић: Београд неће пристати на ревидирање Бриселског споразума

02/06/2021

Званични Београд неће пристати ни на каква једнострана тумачења или покушаје ревидирања Бриселског споразума, што данас иза леђа специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку и замјенику помоћника државног секретара САД Метјуу Палмеру најављује премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Петар Петковић.

 

Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Петар Петковић

 

– Томе служи и Куртијева данашња најава да заједница српских општина не може бити формирана, чиме се директно крши, не само Бриселски споразум из 2013. године, него и свака могућност договора – навео је Петковић у писаној изјави.

 

Он је нагласио да ће званични Београд досљедно инсистирати на формирању ЗСО, онако како је договорено прије осам година у Бриселу – као облику институционалног организовања српског народа на Косову и Метохији, са јасно утврђеном надлежношћу, структуром и циљевима, који су додатно потврђени и усвојени Споразумом о општим принципима из 2015.

 

– И ту преговора нема – поручио је Петковић, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

 

Он је указао да је данас постало кристално јасно да је “читава наводна жеља Аљбина Куртија за дијалогом најобичнија лаж и обмана” јер Курти чини све да опструкцијама и уцјенама поништи и сваку могућност преговора и договора.

 

– Очекујем да се ЕУ, као посредник у дијалогу, јасно опредијели према оваквим једностраним тумачењима Приштине. Како је могуће да се постигне било какав нови споразум са Приштином ако данас свједочимо отвореном кршењу и негирању свих до сада постигнутих договора – питао је Петковић.

 

Он је истакао да Београд остаје посвећен дијалогу као једином механизму за проналажење компромисног рјешења, али неће бити нијеми учесник у монологу једне преговарачке стране, већ ће нсистирати на испуњену свега договореног као предуслову даљих разговора с циљем нормализовања односа са Приштином.

 

Лајчак и Палмер састали су се јуче и данас са представницима самопроглашеног Косова међу којима и са Куртијем, који је данас изјавио да Приштина “не може да има провинције које дијеле грађане, па стога не може имати ни ЗСО”.

 

Извор: РТРС

Остале Вијести