НОВОСТИ

Петрић: Избори проведени регуларно

09/10/2022

Бивши члан Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић рекао је да су протекли општи избори у БиХ добро организовани и проведени регуларно.

 

Бранко Петрић

Бранко Петрић

 

Петрић је рекао да је овогодишње изборе било лакше провести, јер није било притисака и опструкција, као што је то био случај за изборе 2018. године.

Упитан зашто неприхватање изборних резултата постаје одређена врста традиције у Републици Српској, Петрић каже да је суштина такве приче да се тражи поновно гласање и хаос, што је, како оцјењује, опасно за Српску.

– Ако имамо државу, демократију, институције државе, морамо им вјеровати и од њих захтијевати да раде свој посао, а не изводити револуцију, притисак, застрашивање, обмањивање народа – рекао је Петрић за АТВ.

Петрић каже да је питање колико су они који то траже самостални и слободни да размишљају о интересима Републике Српске или размишљају само о интересима својих ментора и спонзора.

Он је рекао да је пројекат увођења хаоса редукован у односу на 2018. годину на једну позицију, човјека и политику, наводећи да је то позиција предсједника Републике Српске и кандидат СНСД-а за ту позицију Милорад Додик.

Уколико би биле тачне тврдње да су само за један ниво покрадени избори, каже Петрић, онда би то било врло увредљиво за гласаче јер их неко проглашава двоструким личностима, с обзиром да је невјероватно да грађани истовремено гласају за различите политике.

Да је било манипулације гласовима, каже Петрић, то би открила изборна администрација, органи безбједности и међународни посматрачи и то би било санкционисано истог тренутка.

 

– То што се наводи да је било, једноставно технички није могуће извести – рекао је Петрић.

 

Говорећи о захтјевима за поновним пребројавањем гласова и понављањем избора за предсједника Републике Српске, Петрић је рекао да се избори могу поништити ако се неправилност утврди, али под условом да је она таква да може промијенити исход избора.

– Поништење избора је много озбиљна ствар и много опасна ствар – рекао је Петрић.

Он је рекао ЦИК има инфраструктуру да донесе одлуку о поновном пребројавању одређених гласова али само уколико се неправилност учине вјероватним.

– А за то није довољно изаћи на трг и викати “ми смо покрадени” – рекао је Петрић, наводећи да су посматрачи ти који пријављују неправилности.

Када је ријеч о броју неважећих листића на протеклим општим изборима у БиХ, Петрић каже да није било одступања у њиховом броју у односу на раније изборе.

Коментришући наметање одлуке Кристијана Шмита, која се тиче примјене Изборног закона у Федерацији БиХ, Петрић је рекао да та одлука није безначајна и да таква измјена изборног закона никада не би могла да се деси у Њемачкој на изборни дан.

Упитан у којој мјери међународни фактор има утицај на евентуалне одлуке ЦИК-а, Петрић је рекао да је за прошле изборе постојао велики притисак на тадашњи сазив ЦИК-а.

– Ми смо то издржали јер смо имали тада већину професионалаца, али нам је освета сервирана и тројица нас су потом брзо елиминисани – рекао је Петрић.

Он је навео да је, након што је њему истекао мандат, дошло вријеме да у ЦИК-у не требају професионалци него про-босанци.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести