НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Пленковић: Замолница се односи на жртве у акцији “Бљесак”

12/08/2021

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да се замолница из БиХ у вези са процесуирањем хрватских генерала односи на жртве у Градишци и Козарској Дубици у акцији “Бљесак”, да ће докуметација бити детаљно проучена, али да легитминост хрватских акција “Бљесак” и “Олуја” нико не може довести у питање.

 

Хрватски премијер Андреј Пленковић

Хрватски премијер Андреј Пленковић

 

„Ријеч је о жртвама које су се догодиле за вријеме операције “Бљесак” у Градишци и Козарској Дубици. Кривична дјела која се спомињу су ратни злочин против цивилног становништва и повреде закона и обичаја ратовања. Суштина и повезница с ратним војним командантима је формулација о наредби за такозвано неселективно гранатирање “, рекао је Пленковић.

Пленковић се данас састао са високим официрима који су учествовали у војно-полицијској акцији “Бљесак”, а повод састанка је, како наводе хрватски медији, замолница Тужилаштва БиХ за пружање међународне правне помоћи достављене на основу Споразума између Владе Хрватске и Савјета министара о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима.

„Циљ састанка је био је да их упознамо са садржајем замолнице, да добију информацију о чему је ријеч“, рекао је Пленковић послије састанка.

Он је поновио да ту није ријеч и оптужницама јер оптужнице не постоје, те истакао да су “овим захтјевом привремено прекинуте све радње у вези са овим предметом од стране надлежних тијела БиХ”.

„Тренутком слања замолнице правосудна тијела БиХ су закључила да се тим конкретним предметом баве хрватска правосудна тијела и у том тренутку привремено се прекидају све мјере у вези са гоњењем било кога ко је ту наведен“, појаснио је Пленковић.

Он је истакао да је ствар озбиљна и да ће је тако третирати. “Хрватска држава је добила замолницу и она ће њу на адекватан и законит начин третирати”, додао је Пленковић.

Према његовим ријечима, Влада ће путем Министарства правосуђа у детаље проучити документацију, а након тога доносиће се одлуке које су на институцијама Хрватске, водећи рачуна о интересима и дигнитету генерала.

Пленковић је додао да ће наредни састанак бити када Министарство правосуђа поднесе детаљан извјештај.

„Легитимност “Бљеска” и “Олује” нико не може довести у питање, то је оно што је прво. Што се тиче евентуално других поступака који би могли слиједити, о њима ћемо говорити. Заузет ћемо став који штити хрватске националне интересе, команданте и дигнитет `домовинског рата`, став хрватских институција је јединствен“, рекао је Пленковић.

Он је навео да је на састанку било осам високих официра, а да је било позвано њих 11.

Министарство правосуђа Хрватске потврдило је раније да су запримили замолницу дипломатским путем 6. августа и да је ријеч о поступку у којем Тужилаштво БиХ сумња да је 14 држављана Хрватске починило кривична дјела која БиХ доводи у везу с војно-полицијском операцијом “Бљесак”.

Према наводима хрватским медијима, на попису Тужилаштва БиХ су генерали Павао Миљавац, Младен Маркач, Маријан Марековић, Давор Домазет Лошо, Лука Џанко, те тројица умрлих генерала Петар Стипетић, Имра Аготић и Иван Басарац.

Лошо је рекао сматра да је ово дио мало шире глобалне геополитичке игре и да је добро да је одржан овај данашњи састанак.

Генерали су осумњичени за издавање наређења током операције “Бљесак” за неселективно гранатирање и артиљеријску паљбу против цивилних циљева и на небрањене градове Градишку и Козарску Дубицу са територија под контролом Хрватске војске.

Према подацима “Веритаса”, током “Бљеска” убијено је 283 Срба.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести