НОВОСТИ

Покренути снажну политичку, правну и дипломатску борбу о српском страдању

04/07/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је одлуку Скупштине општине Сребреница да усвоји Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и да осуди све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

 

Миодраг Линта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта

 

Линта је нагласио да је циљ те резолуције да се домаћа и међународна јавност упозна о непобитној истини о великим страдањима Срба у два свјетска рата и у грађанском рату деведесетих година прошлог вијека без намјере да умањује жртве других народа.

Он је нагласио и да је потребно да Србија покрене снажну политичку, правну и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о страдању српског народа у Другом свјетском рату и деведесетих година прошлог вијека, као и истину о карактеру ратова на простору бивше Југославије.

Линта је навео да је потребно основати меморијални центар српских жртава геноцида НДХ и меморијални центар српских жртава деведесетих година, као и да Скупштина Србије усвоји резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

Он је указао да је очигледно да постоји дугорочни план да злочин над Бошњацима 1995. године у Сребреници засјени и гурне потпуно у страну почињени геноцид над Србима НДХ и бруталне злочине над Србима 1992-1995. године у Подрињу и источној Босни.

“Ријеч је о политици двоструких стандарда појединих западних центара моћи који упорно понављају најбезочнију лаж о Србима као агресорима и злочинцима, који су чак починили геноцид, и Бошњацима као ослободиоцима и жртвама”, напомиње Линта.

Он је навео да је српски народ доживио незапамћен геноцид у Другом свјетском рату који је починила Независна Држава Хрватска, саопштено је из Информативне службе Савеза Срба из региона.

“Страдање српског народа у сребреничком крају почиње већ уочи Видовдана 1941. године када су масовно хапшени и убијани истакнути Срби. Бројне чињенице показују да су Хрвати и муслимани, који су били припадници Оружаних снага НДХ, имали намјеру да униште српско становништво и затру сваки траг постојања Срба. Посебно се издвајају монструозни злочини Црне легије 1942. и 1943. године јер је велики број српских цивила убијен хладним оружјем”, подсјећа Линта.

Сребреничка Скупштина општине јуче је усвојила Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

За ову одлуку гласали су српски одборници јер су бошњачки напустили сједницу након дуге расправе.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести