НОВОСТИ

Понизни и жртве током обиљежавања Сребренице, а „јунаци и велики ратници“ након 11. јула

21/07/2021

Етикетирање и маргинализовање српског народа је примарна пракса политичких функционера из реда бошњачког народа. Историја је показала да су политички функционери из Сарајева јаки на ријечима само када је у питању збрајање бошњачких жртава и држање хвалоспјева њиховим ратним „херојима”. Они су „једини“  из рата изашли са „огромним” бројем људских жртава и једним циљем – етикетирањем срспког народа као злочинаца.

 

Република Српска

Република Српска

 

Због изјаве Александра Вулина, министра унутрашњих послова Србије, о „српском свету“ регион је посљедњих дана горио. Медији из региона су пренијели различите реакције, а нарочито је интересантна она Шефика Џаферовића, члана Предсједништва БиХ, у којој каже да „сви требају добро знати да ми више никада себе нећемо довести у позицију да будемо изненађени. Поломили су зубе од 1992. до 1995. и нека се не играју с БиХ. Ако крену према БиХ, поново ће поломити зубе” поручио је Џаферовић.“

 

Џаферовић је овим путем потврдио да  БиХ одавно подиже тензије, као и да бошњачка страна прекраја историју, што је постала устаљена пракса свих претходних година.

Подсјетимо, министар унутрашњих послова Александар Вулин казао је да „српски свет“ о ком је говорио на годишњици Покрета социјалиста види као један „политички и државни простор“, који треба да се оствари „апсолутно мирно, без испаљеног метка“.

Ову вијест федерални медији нису пренијели на овај начин, те су још једном створене прилике да бошњачка политика удари по Републици Српској и српском народу.

„Ако одмах не осудите став СДА да РС треба да се укине и да су Срби ‘геноцидаши’ како каже Бакир Изетбеговић, сматраћу да подржавате такве нападе на Дејтон, РС и на Србе. Ако се, госпођо Турковић, одмах не оградите од изјаве Шефика Џаферовића да је тзв. Косово независно и да би он признао тзв. Косово, сматраћу да подржавате комадање Србије и да хоћете да отцепите део моје земље“, поручио је Вулин.

Министарка спољних послова Босне и Херцеговине, Бисера Турковић, је након Вулинове изјаве затражила да се од ње огради председник Србије Александар Вучић. Подсјетимо, Турковићева је у децембру прошле године говорила о укидању ентитета, што је како је рекла „требало учинити вољом народа, а наравно и подршком странаца“.

 

Званичници Републике Српске тада су тражили оставку Турковићеве, а извињење српском народу и Републици Српској од Турковићеве и Сарајева није стигло.

 

Овим поводом огласио се и предсједник Србије Александар Вучић који је поручио лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да не производи Србија нестабилност, него они који супротно Дејтонском споразуму сваког дана причају о укидању Републике Српске.

Коментаришући изјаву Изетбеговића да је српски свијет, о којем је говорио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, исто што и „велика Србија” и да очекује од Вучића да убудуће не дозвољава такве изјаве, предсједник Србије је рекао да није неко ко жели да запуши уста било коме и да није његово да ућутка Вулина.

„И то нећу да понављам и да се извињавам никоме и никада више. Они то раде намерно да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону сваког дана говоре о укидању Републике Српске, а да не причам о правима нашег народа у другим земљама региона”, истакао је Вучић.

Овим поводом огласио се и српски члан Предсједништва БИХ Милорад Додик који је поручио да причом о агресији на БиХ, а гледајући у Србију, измишљањем етничких чишћења и геноцида широм БиХ, Бакир Изетбеговић покушава да поврати политички утицај који је СДА изгубила, и то играјући на карту жртве и спољних непријатеља Србије и Хрватске – истакао је Додик коментаришући Изетбеговићеву изјаву да не треба изједначавати стране у прошлом рату и да га не треба звати неким несретним сукобом јер је то била, како каже, агресија на БиХ, те да је “српски свијет друго име за велику Србију”.

Како Бошњаци сваке године 11. јула постају велике, невине и голоруке жртве рата, а након 11 јула „јунаци и велики ратници“ који су 90-тих година Србима поломили зубе никоме није јасно. Да ли то Федерација и Сарајево коначно признају да је над Србима извршен страшан злочин, од прогона са рођених огњишта до убијања невиних жртава рата?

 

Аутор; Уредник

Остале Вијести