НОВОСТИ

ПОРУКЕ КОМШИЋА, ЏАФЕРОВИЋА И ИЗЕТБЕГОВИЋА – НЕПОТРЕБНО ДИЗАЊЕ ТЕНЗИЈА

21/07/2021

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић изјавио је Срни да у изјави министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина о “српском свету” није видио позив на прекрајање граница нити она на то личи, те да су реаговања Бакира Изетбеговића, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића непотребно дизање буре и то на Бајрам, велики празник муслимана.

 

Лазар Продановић

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић

 

Продановић сматра да не треба проблематизовати изјаве које говоре о јединственом културном, језичком и цивилизацијском простору, те да би поруке на Бајрам, велики празник муслимана требале бити примјереније.

“Мислим да је таква прича стварање додатних тензија у БиХ, али нико Србима из Републике Српске не може забранити да имају везе са Србијом како је то прописано Дејтонским мировним споразумом”, истакао је Продановић.

Продановић је подсјетио да је вијековима то јединствен и културни и језички и цивилизацијски простор.

“Потпуно је природно да Срби у БиХ и сусједним државама тако тај простор доживљавају. Нисам видио у изјавама о `српском свету` позив на прекрајање граница нити оне на то личе. Онда ми у сусједству не требамо производити непријатеље. Ваљда би било добро да имамо добре односе и Срби и Бошњаци и Хрвати и сви други”, истакао је Продановић.

Он је запитао како ће се говорити о интеграцијама у ЕУ гдје ће, како истиче, сви бити у једној асоцијацији.

“Како говорити о интеграцијама у ЕУ ако сада имамо страхове према неким облицима сарадње”, пита Продановић.

Он је истакао да би поруке за Бајрам требале бити примјереније с обзиром да се ради о празнику који подразумијева мир, разумијевање и доброчинство људи.

“Требале би бити примјереније, ако није ријеч о порукама за дио унутрашње

употребе што је углавном најчешће у БиХ”, рекао је Продановић.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да изјаве о “српском свету” подсјећају на 90-те године.

Извор: СРНА

Остале Вијести