НОВОСТИ

Почиње враћање надлежности: СНСД послао четири документа

03/11/2021

У име владајуће коалиције, СНСД је у Народну скупштину послао документе о преносу надлежности са Републике Српске на БиХ и поступку враћања надлежности.

 

НСРС

 

У складу са ранијим најавама Милорада Додика, посебна сједница Народне скупштине биће одржана половином новембра.

У парламент Српске данас су стигла четири документа: Информација о преносу надлежности Републике Српске на ниво БиХ, Информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у области одбране и безбједности, Информација о правосудним институцијама БиХ и Информација о преносу надлежности у области индиректног опорезивања.

Свака од ових Информација на крају има предложене закључке, које би Народна скупштина требало да усвоји, а из њих, за пола године, да проистекну закони који би значили враћање надлежности на РС.

Када је у питању прва, уопштена Информација о преносу надлежности, њени закључци, осим да НСРС усваја Информацију, гласе: „Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року од шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину законе и друге прописе који ће омогућити несметано функционисање Републике Српске. Закони и други прописи којима је извршен поренос надлежности са Републике Српске на институције БиХ неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу закона из тачке 2. овог закључка. Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана доношења“.

Када је ријеч о Информацији о одбрани, предложено је да Народна скупштина повуче сагласност на Одлуку од 30. августа 2005. и на Одлуку о давању овлаштења Влади РС да потпише споразум о преносу надлежности из области одбране на институције БиХ са Владом ФБиХ од 28. децембра 2005.

– Народна скупштина задужује Владу Републике Српске да повуче сагласност на Споразум о преносу надлежности из области одбране на институције БиХ потписан са Владом ФБиХ. Народна скупштина задужује Владу да у року од шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину законе из области одбране и безбједности. Закон о одбрани БиХ и Закон о служби у Оружаним снагама БиХ неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу закона из области одбране и безбједности – гласе предложени закључци.

Слично је и са Информацијом о надлежностима из области индиректног опорезивањима. Народна скупштина такође повлачи сагласност коју је закључком од 30. октобра 2003. дала да се надлежност из области индиректног опорезивања пренесе на ПС БиХ како би се омогућило усвајање Закона о систему индиректног опорезивања БиХ.

Након тога, Влада РС би у НСРС у року од шест мјесеци упутила закон о порезу на додату вриједност у Републици Српској и закон о акцизама РС, што значи да би након тога закони БиХ престали да важе у Српској.

На идентичан начин планирано је и враћање надлежностиу из области правосудних институција БиХ: Народна скупштина прво повлачи своју сагласност из фебруара 2004. године, потом задужује Владу да повуче сагласност са Споразума о успостављању ВСТС БиХ, да НСРС предложи закон о ВСТС РС, а након тога у Српској више се не би примјењивао Закон о ВСТС БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести