НОВОСТИ

Пророковић: Шмит изгубио све шансе да буде нови Ешдаун

05/11/2021

Професор на Факултету за дипломатију и безбједност у Београду Душан Пророковић рекао је да је била очекивана одлука да Кристијану Шмиту не буде дозвољено обраћање на сједници Савјета безбједности УН, те да је спиновање у медијима да би он могао бити “нови Педи Ешдаун” било нереално и неутемељено.

 

Душан Пророковић

 

Пророковић је напоменуо да су Русија и Кина оспориле избор Шмита за високог представника, те да је било потпуно нормално да блокирају и његов извјештај о БиХ, али и само појављивање на овој сједници.

– Мислим да ћемо то и даље гледати, ако се буду понављале овакве и сличне сесије не само у УН већ и у неким другим међународним организацијама – рекао је Пророковић за Глас Српске.

Он сматра да је почетак краја Шмитовог мандата био начин на који је дошао у БиХ, јер је високи представник у једном ентитету.

– Вјерујем да ће он покушати да остане “активан” око измјена Изборног закона БиХ. И то је његов максимум који му је тренутно на располагању. А што се Српске тиче, претпостављам да ће Вашингтон наставити са притиском, али не треба заборавити и да имамо Русију и Кину које инсистирају на досљедној примјени Дејтона – рекао је Пророковић.

У тим околностима, истакао је он, утицај Шмита ће стварно бити минималан.

Он каже да је била очекивана и одлука Савјета безбједности УН да се ЕУФОР-у у БиХ продужи мандат, јер тренутно нема других рјешења.

– НАТО није спреман да шаље неке нове војне снаге у БиХ, а питање је и по којем правном основу би то могло бити учињено – истакао је Пророковић.

Он сматра да специјални изасланик Бијеле куће за западни Балкан Габријел Ескобар неће ништа постићи својим тврдим ставом, осим што ће додатно испровоцирати “незападне актере” глобалне политике да реагују.

– Након његових првих јавних иступа видљиво је да се он понаша попут слона у стакларској радњи и ако настави с тим то ће и политичку кризу у БиХ учинити још комплекснијом – рекао је Пророковић.

Према његовом мишљењу, опције за распетљавање политичког чвора у БиХ јесу да враћање на изворни Дејтон или мирна дисолуција.

– Да ли ће то раздвајање бити само функционално па ће се ићи на конфедерацију или “растурање” државе на три дијела, то у овом тренутку не могу да кажем, али видим спремност Русије и Кине да се иде на прву опцију, те је сада на САД да одлуче, да ли су за то или ће посљедице бити ово друго – рекао је Пророковић.

Остале Вијести