НОВОСТИ

Радмановић: Инцко је паралисао БиХ

30/07/2021

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је Срни да су Валентин Инцко и његова одлука разлог “парализе рада парламента”, јер је наметнуо непримјењив, антицивилизацијски, антиевропски и тоталитарни закон.

 

Небојша Радмановић

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић

 

Радмановић је навео да истинско сагледавање прошлости никада није било само на бази неке судске пресуде, те да је Валентин Инцко наметањем одлуке о допуни Кривичног закона БиХ ућуткао све оне који се баве научним истраживањем дешавања у БиХ.

„Озбиљни људи који се баве ратном прошлошћу, а који су били у независној Комисији за истраживање страдања у Сребреници, међу којима су и међународни стручњаци, дали су своје виђење и судове о тој теми. Ова Инцкова одлука је удар на сва научна истраживања“, рекао је Радмановић.

Радмановић је додао да се појавио и један број оних који мисле и тврде да је истина само оно што је неки суд закључио, што није тачно.

„Злочина и злочинаца је било на свим странама и међу свим народима у БиХ, а независне комисије и постоје да истражују злочине свих врста. Опредијелити се и кренути према једном народу и рећи то су они који су извршили злочине, једноставно није тачно“, рекао је Радмановић.

Он је поручио да ће истраживања бити без обзира шта Валентин Инцко мислио и шта је написао, те да је немогуће примијенити његову одлуку.

„Очекују се сада потези лидера политичких партија из Републике Српске од којих зависи да ли ће рад бити настављен. Мислим да из ове ситуације не можемо изаћи уколико се нешто нећемо договорити. Данас су потпуно опречни ставови – сви из Реублике Српске мислимо да треба избрисати ово што је Инцко урадио, а из Федерације не да не мисле тако, већ да то треба још појачавати. То су толико различита размишљања да не воде БиХ нигдје“, рекао је Радмановић.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести