НОВОСТИ

Ранкић поднио иницијативу да се поништити резолуција о Сребреници

27/07/2021

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић поднио је јуче Скупштини Црне Горе иницијативу за покретање поступка поништења резолуције о Сребреници, коју је црногорски парламент усвојио 17. јуна.

 

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић

 

Ранкић је рекао да иницијативу подноси као начелник општине из средњег Подриња у којој је током рата у БиХ страдао велики број српских цивила.

„У име грађана општине Братунац у којој су почињени најстрашнији злочини над 3.267 српских цивила и војника подносим иницијативу за покретање поступка поништења резолуције о геноциду у Сребреници која је у Скупштини Црне Горе усвојена 17. јуна. Чињеница је да та резолуција није донијета на основу истине, већ на основу пропаганде“, навео је Ранкић.

Ранкић је истакао да иза његове иницијативе стоји мишљење Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији.

„Доставио сам и извјештај Независне међународне комисије која је утврдила број жртава, свих народа, на подручју Подриња. У том извјештају се недвосмислено наводи да се у Сребреници није десио геноцид“, навео је Ранкић.

Уколико посланици црногорског парламента не буду прихватили иницијативу, Ранкић је навео да је остављена могућност, у складу са законом и Пословником о раду црногорског парламента, да се покрене парламентарна истрага с циљем утврђивања истине и чињеница које ће касније дати одговор да ли резолуција, донијета на основу пропаганде, а не истине треба да остане на снази.

Он је истакао да та резолуција не доприноси помирењу међу народима, већ само још више продубљује јаз мржње и нетолеранције.

Начелник општине Братунац је иницијативу за поништење резолуције о Сребреници доставио предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу и свим посланичким клубовима.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести