НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Република Српска не прихвата именовање Кристијана Шмита

30/05/2021

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска не прихвата именовање њемачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити било какве његове ингеренције.

 

Република Српска

Република Српска

 

Додик је рекао да је Савјет за провођење мира (ПИК) блефирајући нешто наводно именовао, оцијенивши да је ријеч о непроцедуралном именовању на бази игнорисања.

 

“Та персона коју су они наводно именовали за свог високог представника, неће бити прихватљива и Република Српска неће прихватити име, нити било какве његове ингеренције”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је ПИК самоизабрана непостојећа организација самозваних амбасадора која формално гледано не постоји ниједним актом, нема своју унутрашњу организацију, нити унутрашње постојање и што је најважније уопште није дио Дејтонског мировног споразума и не помиње се ни у једном његовом дијелу.

Упркос свему томе, истакао је Додик, ПИК је себи неовлаштено на криминалан начин прибавио право да одлучује о многим стварима како у прошлости тако и сада игноришући Анекс 10 који је успоставио високог представника.

Додик је указао да не постоји ниједан међународни документ који третира високог представника осим Анекса 10 који је потписало пет субјеката – Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска и тадашња БиХ, а садашњи заједнички ниво, те да у том погледу нико нема право да се бави тим питањем осим страна потписница.

“Међутим, они су то игнорисали у прошлости, игноришу и сада, свидјело им се да то наставе да раде, крше међународно право и сада су дошли до тога да су наводно они нешто именовали опет блеферајући и измишљајући”, рекао је Додик.

 

Он је истакао да високи представник није уопште именован. “То је неприхватљиво и Република Српска неће прихватити без обзира о ком имену се ради, уз пуно уважавање људи”, рекао је Додик.

 

Додик је додао да је високи представник као институција нешто што се није показало ваљаним и да је мјесто међународног криминала и кршења међународног права, гдје су различите персоне, које су именоване на сумњив начин, без упоришта у међународном праву као што је Дејтонски споразум, кршиле Устав, кажњавали људе и много чега друго радили.

“Онима који то раде, који су самозвани и који поново блефирају и хоће да нам наметну причу о високом представнику иза којег наводно стоји Њемачка, и сада ми овдје треба као да се препаднемо и кажемо уреду је, можемо само да поручимо да нису управу и да није уреду. Ви блефирате и петљате и све оно што треба да им кажемо, рећићемо наредних дана”, рекао је Додик.

Он је поручио да може да дође ко год хоће у БиХ, да проводи силу, учини било шта, али да Република Српска и њена актуелна власт неће пристати на такву бламажу и блефирање међународног фактора, јер они нису имали право да именују високог представника.

Додик је указао да при доношењу те одлуке ПИК-а нема ни Савјета безбједности УН и њихове резолуције што само потврђује да је све урађено на један сумњив начин као што је и сама БиХ сумњива.

“То је само још један доказ да БиХ не може и не треба да постоји као земља. Ово је најбољи доказ да ни сама међународна заједница не вјерује у БиХ и факторе који постоје у њој”, рекао је Додик

Он је оцијенио да на један арогантан, непоштен, криминал начин покушавају да извргну руглу мређународно право и Анекс 10 Дејтонског споразума и да наводно именују некога који би дошао у име њих да нешто ради.

 

“Тај неко може да ради у име њих, а што се тиче нас неће да ради”, рекао је Додик.

 

На питање који су наредни кораци Републике Српске у том погледу ако се има у виду да нема јединственог наступа с обзиром на понашање опозиције, њихово одбијање да дођу на састанак код предсједника Српске, али и изјаву Бранислава Бореновића на одлуку ПИК-а, Додик је рекао да у Српској сви одавно виде какво је њихово понашање.

Додик је истакао да је Бореновићева изјава једна од најскандалознијих у политичком смислу коју је чуо у посљедње вријеме.

“Невјероватно да неко показује такво подаништво и сервилност према кршењу права. У суштини, он би сам себе требало да дисквалификује у будућности”, рекао је Додик.

Он је навео да је Народна скупштина Републике Српске донијела закључке у којима је јасно речено да неће бити прихваћено нелегално именовање високог представника, иако га је, како каже, Бореновић већ прихватио.

 

Додик је додао да не би фалило мало консолидације и окупљања око тако важних ствари.

 

Он је поручио да ће руководство Српске наставити да проводи одлуке Народне скупштине и позвао јавност да не рихвати то именовање јер оно није формално.

“Видим већ у јавном дискурсу да се користи термин именован, што није тачно. То не би требало да раде медији у Републици Српској, јер високи представник није именован већ је то покушај именовања и блеф па ако прође – прође”, рекао је Додик.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести