НОВОСТИ

Руска резолуција спасоносно рјешење да међународна заједница сачува образ

21/07/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је руска иницијатива да се у Савјету безбједности УН гласа о Нацрту резолуције која предвиђа укидање ОХР-а спасоносно рјешење да међународна заједница сачува образ с обзиром на то да је у цијелом региону, а посебно у БиХ правила многе грешке.

 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

 

„Имала је неједнак приступ и третман, те прилично субјективан однос према ономе што је БиХ. Очекивали смо више толеранције, правде, праведности када је ријеч о потребама конститутивних народа, што је, нажалост, изостало“, рекла је Цвијановић новинарима током посјете Мркоњић Граду.

 

Она је навела да су многи тежили централизацији БиХ, умјесто да дају шансу децентрализованој земљи с циљем да она постигне добре резултате.

 

„На тај начин су нас заблокирали“, додала је Цвијановић.

Она је истакла да руску иницијативу види као могућност да међународна заједница изађе чистог образа или да га бар спаси након свих година разних експеримената у БиХ.

„Такође, требало би да се на том плану да додатна енергија локалним структурама и да људи изабрани од народа, те домаће институције буду они који управљају овдашњим процесима и преузму одговорност у пуном смислу ријечи, а не да стално имају неког ко им суфлира и може нешто да намеће“, нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то земљу враћа уназад.

„Дакле, било би лијепо и добро кад би све то што су наумили Русија и Кина било оствариво и да се коначно ограничи, а потом искључи и изолује позиција високог представника као нечег непотребног држави“, додала је Цвијановић.

Она је рекла да би то коначно показало да овдашњи људи могу управљати стварима.

„Али бојим се да је међународна сцена преконтаминирана разним другим стварима, те оптрећена својим разним подјелама и да они нису свјесни ове велике шансе која им се пружа јер знам да многи чим виде да нешто долази од Русије аутоматски гласају против“, навела је Цвијановић.

 

Она је додала да се слично дешава и са добрим приједлозима из Српске, што је увијек губитничка варијанта.

 

„Овдје ће међународна заједница исто тако изгубити јер није препознала шансу, а највише БиХ којој није дата шанса да коначно почне управљати процесима у земљи у складу са очекивањима грађана“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да на том плану нема преоптимистична очекивања, с обзиром на ставове појединих чланица Савјета безбједности УН о том питању.

Русија је од Савјета безбједности УН затражила да сутра буде одржано гласање о нацрту резолуције у којем се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, изјавиле су раније дипломате Франс пресу.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести