НОВОСТИ

Рјешавање питања несталих морална и законска обавеза

30/08/2021

Омбудсмани за људска права БиХ указали су на чињеницу да је рјешавање питања несталих морална, али и законска обавеза, због чега је неопходно да сви надлежни органи у БиХ преузму одговорност и предузму адекватне радње.

 

Рјешавање питања несталих морална и законска обавеза

Рјешавање питања несталих морална и законска обавеза

 

Поводом обиљежавања Међународног дана несталих – 30. августа, Омбудсмани БиХ су изразили пуну подршку и солидарност са члановима породица свих несталих, те позвали надлежне да предузму потребне мјере како би се избјегле додатне патње узроковане друштвеним, економским и културним посљедицама присилног нестанка.

Међународни дан несталих има посебан значај за БиХ, с обзиром на претходни оружани сукоб и чињеницу да се у БиХ још трага за особама, чије су судбине и мјеста укопа непознати, саопштено је из Институције омбудсмана за људска права.

У саопштењу се наводи да је присилни нестанак, по својој природи, сходно одредби члана 190а Кривичног закона БиХ, посебно кривично дјело којим се крши низ људских права, укључујући економска, социјална и културна права, несталих, њихових рођака и других.

„Недостатак ефикасне заштите економских, социјалних и културних права, такође, је фактор који доприноси присилним нестанцима”, истичу из Омбудсмана.

У саопштењу ове институције наводи се да су људи који живе у сиромаштву рањивији и изложени већем ризику од присилних нестанака.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести