НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Савчић посвађао Тужилаштво и Суд БиХ: Једни другима пребацују кривицу

12/08/2021

Након што су судски полицајци “пољубили врата” Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске, Тужилаштво БиХ и Суд БиХ отпочели су прави тихи рат саопштењима, у којима једни другима пребацују кривицу за то што је оптужени генерал на слободи умјесто у притвору.

 

генерал Миломир Савчић

генерал Миломир Савчић

 

Суд БиХ је, наиме, у понедјељак Савчићу укинуо мјере забране те усвојио приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора, али генерала није задржао тих неколико сати, колико је протекло између рочишта и одлуке о томе да га пошаље иза браве.

Лидер бораца у међувремену је кренуо кући, а Суд БиХ је сутрадан саопштио да је запримио службену забиљешку Судске полиције БиХ у којој се наводи да он није пронађен на кућној адреси те да из тог разлога није спроведен до притворске јединице.

Истог дана, дакле, већ у уторак, из Тужилаштва су врућ кромпир због ове ситуације пребацили Суду БиХ.

“Тужилаштво БиХ се не може сматрати одговорним за то што Суд БиХ након одржаног рочишта није издао наредбу Судској полицији за задржавање оптуженог до доношења одлуке по приједлогу те на такав начин обезбиједио извршење рјешења о одређивању притвора”, навели су прекјуче из Тужилаштва БиХ.

Сутрадан, односно јуче, поново су се огласили из Суда БиХ, одакле су прст уперили према – Тужилаштву.

“Подвлачимо да Тужилаштво БиХ није предложило одређивање притвора због околности које указују на опасност од бјекства, нити су Суду достављени докази који указују на такву опасност, па Суд није ни задржао оптуженог након рочишта, а до одлуке Суда”, навели су из Суда БиХ.

Суд БиХ се позива и на Закон о кривичном поступку БиХ, којим је, истичу, прописано да је искључиви орган кривичног гоњења Тужилаштво, па је Суд, доносећи одлуку о притвору везан приједлогом, образложењем и доказима које је доставило Тужилаштво. А ту се, судећи по саопштењу из Суда БиХ, нигђе не спомиње опасност од бјекства.

“Тужилаштво БиХ је Суду доставило приједлог за одређивање притвора због бојазни да ће уништити, сакрити, измијенити или кривотворити доказе или трагове важне за кривични поступак, те због нарочитих околности које указују да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче”, узвраћају из Суда БиХ.

Из Суда БиХ подсјећају да је раније, по приједлогу Тужилаштва БиХ, Савчићу кретање ограничено на територију БиХ, уз привремено одузимање свих путних исправа, односно пасоша БиХ, као и путне исправе Србије и личне карте, те је забрањено издавање нових пасоша, као и кориштење личне карте за прелазак границе.

“Све те мјере су приликом одржавања рочишта за одређивање притвора по приједлогу Тужилаштва БиХ 9. августа и даље биле на снази”, истичу из Суда БиХ.

Док из Тужилаштва и Суда БиХ, дакле, не могу да се договоре о томе зашто Савчић није у притвору, и даље се нагађа гђе је он тренутно, с тим што су се још прекјуче појавиле тврдње према којим је наводно у Србији, али званични Београд то негира, преносе Независне.

“Министарство унутрашњих послова истиче да се некадашњи командант Војске Републике Српске Миломир Савчић не налази у Србији. Наиме, након обављених провјера евиденција о уласку у земљу Управе Граничне полиције, утврђено је да Савчић није ушао у Србију”, поручили су из МУП-а Србије.

Да не зна гдје се Савчић налази те да се с њим није ни чуо, рекао је његов адвокат Миодраг Стојановић, који је потврдио да је Суд БиХ за генералном већ расписао централну Интерполову потјерницу.

Стојановић је рекао да је јуче уложио жалбу на рјешење Суда БиХ којим је одређен притвор његовом брањенику. Адвокат је нагласио да је уложио жалбу због битних повреда одредаба поступка и погрешне примјене материјалног права, указујући да нема кршења мјера.

“Жалбу сам предао тражећи од Суда да је уважи и Савчићу укине притвор”, рекао је Стојановић, који очекује да ће одлука по овој жалби бити донесена најкасније до краја идуће седмице.

Извор: блпортал

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести