НОВОСТИ

Самит може да утиче и на боље разумјевање ситуације на Космету

10/10/2021

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је Самит несврстаних у Београду потврда угледа Србије и вјерује да то може да утиче и на боље разумијевање ситуације на Косову и Метохији.

 

Никола Селаковић

– Косово и Метохија остаје главно државно и национално питање, а оно у чему се угледамо на наше несврстане пријатеље и на вијредности на којима је Покрет саздан, јесте мирна дипломатска активност, дијалог и одсуство сваке врсте унилатеризма. Тај зачарани круг је започет када је неко једнострано проглашење такозване независности почео да признаје као легитимно. Највећи број наших несврстаних пријатеља то не признаје – рекао је Селаковић за РТС.

Селаковић, који је и домаћин овог једног од највећих мултилатерних скупова у свијету у овој години, навео је да стратешки и суштински циљ Србије остаје чланство у ЕУ, али да се Београд не одриче традиционалних пријатеља – Русије, Кине и Покрета несврстаних.

Он је оцијенио да присуство Русије самиту у статусу земље посматрача и долазак министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова значи пуно јер додатно ојачава карактер и ниво овог скупа, посебно имајући у виду енергетску кризу која тренутно потреса свијет.

Селаковић је навео да је учешће на манифестацији “Несврстани 2021.” потврдило 105 држава и 11 међународних организација, а да ће 550 људи бити присутно на самом догађају.

– У току данашњег дана стићи ће највећи број делегација и очекујем да ће Београд поново у наредна четири дана посвједочити због чега је прије шест деценија постао свијет – рекао је Селаковић.

Остале Вијести