НОВОСТИ

Селаковић: Злонамјерни покушаји подјеле одговорности за нереде на Цетињу

08/09/2021

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оцијенио је злонамјерним и тенденциозним покушаје појединих европосланика да одговорност за насилне екстремистичке протесте приликом устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу подијеле између организатора тих протеста и Србије.

Никола Селаковић

Коментаришући изјаву европосланика Виоле фон Крамон да црногорски предсједник Мило Ђукановић заједно са предсједником Србије Александром Вучићем дестабилизује Црну Гору и да Вучић инструментализује Српску правславну цркву, Селаковић је у саопштењу истакао да је Србија досљедна у немијешању у унутрашње ствари Црне Горе.

Он је истакао да Фон Крамонова не схвата да нико не може да “користи” или “инструментализује СПЦ за своје политичке циљеве”, јер је она старија од свих других српских и велике већине европских институција, те додао да тврдње овог европосланика само показују да она не умије или не жели да схвати ни Србију, ни Балкан, па ни саму Европу.

Наводећи да је Фон Крамонова покушала да подијели одговорност за покушај онемогућавања устоличења митрополита Јоаникија између организатора и инспиратора насилних екстремистичких протеста, који су у врху црногорске власти, и Србије, Селаковић наводи да је њен програмски циљ да клевеће Вучића и кочи развој Србије, представљајући је у неистинитом и погрешном свјетлу.

Селаковић, који је и члан Предсједништва владајуће СНС у Србији, истакао је да се Фон Крамонова “одважила да Београд стави у контекст покушаја гушења демократских слобода српског народа и православних вјерника у Црној Гори”.

Он је навео да не могу кривци да буду и они који гуше вјерске слободе, међу којима Фон Крамонова помиње Мила Ђукановића, и они који се досљедно на демократски начин боре за поштовање вјерских и других слобода српског народа, како у Србији, тако и у Црној Гори.

– Србија има легитимно право да политичким средствима брани интересе српског народа и у Црној Гори и у било којој другој држави у којој Срби у већем броју живе, и то, не само да није у супротности са европским вриједностима и стандардима, већ је управо у складу са њима, и зато ћемо то наставити да чинимо – поручио је Селаковић.

У писаној изјави посланик Европског парламента Виола Фон Крамон је оцијенила да је устоличење митрополита СПЦ у цетињском манастиру показало да ретроградне снаге и даље користе сваку прилику за дестабилизацију Црне Горе.

Она је навела да се, усклађени у свом циљу да сруше прогресивне, про-ЕУ и про-НАТО снаге у црногорској влади, Мило Ђукановић и његови сателити из ДПС-а боре да спријече будуће кривичне истраге изазивањем међунационалних тензија, а да их снажно подржава њихов, како је навела, бивши партнер Александар Вучић, који даље користи СПЦ за своје политичке циљеве у Црној Гори.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести