НОВОСТИ

Симовић: Опозиција показала да не жели политичко јединство

11/12/2021

Доктор политичких наука Владе Симовић изјавио је Срни да је питање повратка надлежности Републике Српске врло битна политичка тема и да је било потпуно исправно очекивати да политичке партије из Српске покажу јединство на посебној сједници Народне скупштине, али да је опозиција напуштањем засједања показала да то не жели.

 

Симовић

Владо Симовић

 

Симовић каже да није упознат о стварним мотивима опозиције да напусти сједницу и не учествује у доношењу одлука важних за грађане Српске, те да не мисли да су ти разлози потпуно исправни и оправдани.

– Опозиција је напуштањем сједнице показала да не дијели политичке ставове са већином у Народној скупштини и да не желе да постигне ниво политичког јединства, који се очекивао – рекао је Симовић.

Он каже да ће грађани на изборима наредне године показати да ли је политика опозиције исправна или не, те да ће дати свој коначан суд и показати како су перципирали догађаје у Народној скупштини.

– Сматрам да је било битно да јуче све политичке опције из Републике Српске покажу политичко јединство, јер процес који је покренут у Народно скупштини Српске од интереса свих њених грађана, као и политичких елита које они бирају – рекао је Симовић.

Он је напоменуо да је ријеч о томе да је Република Српска Дејтонским мировним споразумом добила висок степен аутономије унутар БиХ и велики дио надлежности, које као ентитет може да обавља, а које јој омогућавају завидну аутономију и велику могућност за смисленији развој.

– Доста тих надлежности је отишло са нивоа Републике Српске на ниво БиХ и сада Српска путем парламента, као најважније институције, потпуно легитимно тражи да јој се одређене надлежности сада врате – рекао је Симовић.

Народна скупштина Републике Српске одржала је јуче сједницу о враћању пренесених надлежности и усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

 

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ КАТЕГОРИЈЕ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести