НОВОСТИ

Ситуација на Космету изазива забринутост Москве

26/09/2021

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је да ситуација на Косову и Метохији изазива велику забринутост у Москви.

 

Забринутост Москве

Забринутост Москве

 

Боцан Харченко, који се састао са министром одбране Небојшом Стефановићем током обиласка гарнизона у Рашки и јединица којима је повишена борбена готовост због кризе на сјеверу Косова и Метохије, изразио је руску подршку ставу Београда који је усмјерен ка деескалацији ситуације на Космету.

– Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост – рекао је амбасадор Русије и додао да је одговорност за насталу ситуацију на привременим институцијама у Приштини.

Амбасадор је указао и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани, те навео да су на дјелу провокације и пријетње упућене на терену Србима који живе на Косову и Метохији, објавио је Танјуг.

Он је рекао да у дијалогу са Београдом, код Приштине нема ниједног знака за тражењем компромиса што показује опасну линију Приштине и притисак који врши на Србе, што може изазвати нове сукобе.

Боцан Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини.

Сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине, при чему се и Приштина и Београд позивају на уздржаност и деескалацију, док се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано.

Боцан Харченко је закључио да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно налази у Њујорку и да је убијеђен да ће он искористити свој положај и позицију Русије у УН с циљем смиривања ситуације на засједању генералне Скупштине свјетске организације.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести