НОВОСТИ

СНСД апсолутни побједник избора у Сарајевско-романијској регији

06/10/2022

СНСД апсолутни је побједник избора на свим нивоима на сарајевско-романијској регији. Милорад Додик и Жељка Цвијановић однијели су хиљаде гласова разлике у односу на своје противкандидате. Убједљива побједа СНСД-а је и за Народну скупштину Републике Српске, као и за БХ Парламент.

 

СНСД апсолутни побједник избора

СНСД апсолутни побједник избора

 

Први човјек СНСД-а са Источне Илиџе Мирослав Вујичић, заједно са Радованом Вишковићем, побједио је за Парламент БиХ. Два директна посланичка мандата за Народну скупштину Републике Српске узео је актуелни градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и предсједник соколачког СНСД-а Страхиња Башевић. Ћосић већ сада најављује враћање мандата, па ће умјесто њега у Парламент Српске Паљанин Дамјан Шкипина.

“Већ сам давно донио одлуку да нећу прихватити мандат народног посланика, већ ћу остати на позицији градоначелника како би се оперативно и кроз извршну власт у граду Источно Сарајево борио за све оно што смо обећали нашим грађанима”, каже Љубиша Ћосић, предсједник ГО СНСД.а Источно Сарајево.

Иако, некадашње упориште СДС-а, та странка доживјела је прави изборни потоп на Романији. Преко начелника Источне Илиџе Маринка Божовића изборили су се за само један дирекни мандат у Народној скупштини, који по свему судећи ће Божовић вратити. Соња Караџић Јовичевић упитна је да ли ће преко компензације ући у Парламент Српске. Зато се предсједник ГО СДС у Источном Сарајеву Дарко Бабаљ једини може похвалити резултатом за БХ Парламент. Мирко Шаровић је највећи изборни губитник који већ годинама губи изборе у својој општини и граду. И када се све већ зна, за Шаровића је рано да говори да ли је разочаран.

 

“Прерано је да дајемо оцјену”, рекао је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

 

А да може горе од СДС-а побринули су се ПДП и ДНС. ПДП у појединим општинама добио је свега двдесетак гласова, док је троцифрен број забиљежен једино у Палама па ће у парламент Срспке Марина Благојевић и то захваљујући компензацији. Велико изненађење направио је ДЕМОС и њихов регионални предсједник Ацо Станишић који је у тој странци убједљиво са највећим бројем гласова. Још чека страначке консултације да ли ће задржати мандат или ће га вратити странци.

“ДЕМОС ће наступати са пет посланика у НС РС. Коалициони договор прије избора ће се свакако поштовати и послије избора и то је оно што је сигурно сад за сад”, каже Ацо Станишић, предсједник регионалног одбора ДЕМОС-а.

Из Источном Сарајеву компензационим мандатима за НС РС надају се у ДНС-у и Социјалистичкој партији. Што се тиче Парламента БиХ, из изборне јединице три, поражене странке не могу се надати ни компеназцији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести