НОВОСТИ

СНСД: Док не буду потврђени резултати за предсједника Српске нема формирања власти на нивоу БиХ (ВИДЕО)

23/10/2022

Централна изборна комисија БиХ поново је на најгрубљи начин прекршила изборно законодавство.

 

СНСД

СНСД

 

Овај пут подзаконске акте који се ослањају на Изборни закон БиХ. Пропустила је да, 20 дана од изборног – што је крајњи рок, објави утврђене резултате октобарских избора за све нивое власти.

Изоставила је ниво предсједника и потпредсједнике Српске, чији се гласови већ 10 дана поновљено пребројавају у Главном центру у Сарајеву.

 

Из СНСД-а поручују – нема формирања власти на нивоу БиХ док не буду потврђени резултати за предсједника Српске.

 

– Славим од ноћи избора. Тад је било јасно, а остало све је шпекулација. Дакле, оно што се дешава у Босни, земљи која је чудна, за коју Андрић говори да када уђете у њу да престаје свака врста логике, ово је потврда тако нечег – каже први човјек СНСД-а и кандидат за предсједника Српске Милорад Додик.

Лишена сваке логике, Централна изборна комисија БиХ и даље је као још неустројена ђачка дружина која бира предсједника разреда, а не прваке изборне и законодавне власти.

Кршење законских аката постало им је омиљена “дисциплина”. У цијелом постизборном рашомону, синоћ су објавили непотпуне резултате па их повукли са званичне странице. У касним ноћним сатима их преправљали.

Поново, све незаконито.

– Резултати за предсјендика и потпредсједнике Републике Српске ће бити утврђени кад се стекну увјети као што је речено у одлуци. Главни центар за бројање није окончао активности по наредби ЦИК БиХ – каже предсједник Комисије Суад Арнаутовић.

А правилник о спровођењу избора, из маја ове године, који су чланови Комисије сами креирали и сами прекршили, више него јасан. Изборни резултати се утврђују и објављују најкасније двадесет дана након одржавања избора. Али за све нивое а не само дјелимично.

Но то је само једна од бројних незаконитости Комисије. Још од озбиљне “пукотине” из изборне поноћи када су, а да то никако нису смјели, одбили да објаве пристигле резултате за све остале нивое, осим чланова Предсједништва.

У међувремену, “шумили” су у међусобној комуникацији, просуђивали на основу лаички монтираних видео урадака и уличних игроказа, умјесто на бази необоривих доказа.

Неуспјешно, са српском опозицијом, покушавали да праве “афере” тамо гдје их нема. Доносили незаконите одлуке, па их одмах сутрадан, опет незаконито, кориговали. Себи, без основа, приписивали дискрециона права, без могућности жалбе на њихове умотворине.

– Непоштовање закона од стране једног тијела које се налази у оваквој позицији у каквој је ЦИК неријетко значи крај једне државе, неријетко значи реформу цјелокупног система једне државе. Када је озбиљна држава у питању значи кривичну одговорност чланова таквог тијела – наводи политиколог Филип Матић.

Али не и у земљи безакоња и апсурда. Ту се гласови и 20 дана након изборног, још броје. У Главном центру бројачи су обрадили нешто више од половине од укупно 2.239 биралишта у Српској.

Како расте репризно обрађена изборна база а на контролу пристижу мање локалне средине, пропорционално се снижавају одступања – сада већ свега 7 промила у односу на првобитно објављену побједу кандидата Милорада Додика.

– Потпуно јасно да не постоје одступања која могу на било који начин да утичу на резултат. Очекујемо да ће ову своју срамоту да исправе у најскорије могућем року и да ће најкасније сутра објавити резултате и за предсједника Републике Српске – категоричан је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Резултати незаконитог репризног пребројавања само дијелом су утишали српску опозицију. И прориједили караване по Српској, са којих је узвикивано “Изборна крађа”!

Али не и зауставили!

Није то учинило чак ни немушто признање опозиционе кандидаткиње Јелене Тривић да је неосвојену побједу у изборној ноћи “прославила” не на основу пребројаног дијела гласова, већ прижељкиваних калкулација и процјена.

И даље се искомпромитована опозиција ослањала на, доказано, партијске кадрове у ЦИК-у. И попут Шерлока Холмса, сада има нове захтијеве. Између осталог и графолошко вјештачење потписа свих бирача из изборног дана. Али опет само за ниво предсједника Српске.

– Мораће се извршити графолошко вјештачење и утврдити колико стотина, хиљада или ко зна колико је било ситуација гдје је неко гласао у туђе име – истиче ПДП-ов Игор Црнадак.

Побједничка коалиција, пак, припрема се за уторак. Кажу да нема формирања власти на нивоу БиХ док не буду потврђени резултати за предсједника Српске.

У уторак ће поручити да се јасно и гласно каже НЕ самовољи и безакоњу Изборне комисије, опозиционом оспоравању изборног процеса у Српској и урушавању институција Српске.

И још гласније и јасније ДА – поштивању изборне воље већине грађана.

– Ми ћемо у уторак послати јасну поруку да је Република Српска наша светиња. Немојте се играти нашом вољом. Грађани Републике Српске су изабрали Милорада Додика за предсједника Републике и ми желимо да наш предсједник буде Милорад Додик. То је врло јасно и гласно и неће се мањина иживљавати над већином – наглашава Сања Вулић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Народно окупљање у Бањалуци треба да буде тријумф демократије, порука је из Сената Српске.

– Организација митинга подршке, не Додику него изборима, је више него пожељна јер она треба да буде манифестација воље на један тако сурово презентан начин. Прилика да се о свему томе у једном моменту историјски просуди и верификује јесте да се дође на тај митинг у Бањалуку и да се на најдостојанственији начин манифестује бјелодано воља грађана Републике Српске и кроз њу и жеља да буду своји на своме – каже сенатор Милимир Мучибабић.

Од Републике Српске нико, па ни српска опозиција, Централна изборна комисија или страни ментори, неће правити случај.

И неће бити формирана власт на нивоу БиХ, све док не буду потврђени резултати избора за предсједника Републике Српске, порука је побједничке коалиције окупљене око СНСД-а.

Остале Вијести