НОВОСТИ

Србима одузето право на одбрану и правду

24/07/2021

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко диктаторским наметањем допуна Кривичног закона БиХ одузео Србима право на одбрану и правду, као и право да говоре.

 

 Душанка Мајкић

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић

 

Она је истакла да је тешко замислити да страни дипломата, и то у оставци, наметне овако деликатан закон пред сам одлазак, иако му Дејтонски споразум не даје право на такву диктаторску моћ.

„Није могао изабрати гори тренутак да припреми дочек свом насљеднику, јер је овим узаврела и проблематична политичка сцена додатно искомпликована“, оцијенила је Мајкићева у изјави за Срну.

Мајкићева је констатовала да о лошим намјерама Инцка, за којег каже да је преспавао 12 година у БиХ и којег се њени грађани неће сјећати по добру, управо говоре наметнуте допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

„Инцко не рече да такву инкриминацију још нису увеле многе демократскије земље од БиХ попут Велике Британије, Француске, Данске, Финске, Шведске, Словачке“, рекла је Мајкићева и додала да је нечувено лицемјерно уколико су неке од ових земаља, које су чланице Управног одбора за спровођење мира /ПИК/ у БиХ дале сагласност за наметање закона.

Она је навела да је чињеница да Савјет Европе тражи од својих чланица да у кривичном законодавству пропишу ово кривично дјело утврђено у пресудама неких од судова, али да истовремено Савјет Европе инсистира на томе да се овим не повриједи слобода изражавања и мишљења.

„А, Инцко то управо то чини. То је његова намјера – судити Србима због вербалног деликта чак и у случајевима када се аргументовано, уз доказе оспорава такво кривично дјело“, нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, Инцко је пожурио да испуни бошњачке политичке жеље прије него што је прошло довољно времена и дат релевантан суд о догађајима из протеклог рата.

„Ипак, истина избија на површину. Многа еминентна имена и свјетски ауторитети, попут израелског професора Гидеона Грајфа на научној основи проговорили су о страдању у и око Сребренице. Тиме је откривање пуне истине само започело и никако није окончано“, нагласила је Мајкићева.

Мајкићева је изразила увјерење да ће институције Републике Српске пронаћи адекватан одговор на овај неразуман и потпуно непотребан потез одлазећег високог представника.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Извор: Срна

Остале Вијести