НОВОСТИ

„Срби и Руси спремни да жртвују све зарад слободе”

30/08/2021

Замјеница министра одбране Русије Татјана Шевцова изјавила је да српски и руски народ везује заједничка религија, али и сличан карактер – не толеришу неправду и спремни су да се, ако треба, жртвују зарад слободе и независности.

 

Татјана Шевцова

Замјеница министра одбране Русије Татјана Шевцова

 

– У цјелини гледано, слични смо по многим позицијама, односу према традиционалним вриједностима – породичним, грађанским, људским. Веома смо блиски духом – каже Шевцова.

Она је истакла да руско-српске односе карактерише висок ниво узајамног повјерења и слично гледање на бројна политичка питања, те да двије земље развијају економску сарадњу и инвестиционе пројекте.

Замјеница руског министра одбране задужена за финансије високо је оцијенила и војну сарадњу двије земље за коју каже да се развија у неколико праваца, између осталог и кроз заједничке руско-српске војне вјежбе, војно школовање и војно-техничку-сарадњу.

– Русија и Србија активно развијају војну и војно-техничку сарадњу, а један од праваца су и међународне војне игре у којима је Србија домаћин такмичења војне полиције – рекла је Шевцова за Спутњик и поручила да ће руски тим колегама из Србије и других земаља показати шта су научили у Сирији.

 

Она је синоћ у Краљеву са министром одбране Србије Небојшом Стефановићем отворила такмичење “Чувар реда” у којем ће се наредних дана надметати екипе шест земаља – Русије, Србије, Кипра, Казахстана, Ирана и Катара.

Шевцова је изразила задовољство што је Србија, не само активни учесник међународних војних игара, него и домаћин, те подсјетила да је идеја за покретање ових игара потекла од министра одбране Русије Сергеја Шојугуа.

– Идеја је настала 2013, да би 2013-2014. године то била руска такмичења, а 2015. смо први пут организовали међународна такмичења. Поређења ради, 2015. године било је 57 тимова из 17 земаља, а данас имамо 290 тимова из више од 44 земље – рекла је она и додала да се учесници такмиче у 34 дисциплине, од којих се 11 одвија у другим земљама, а не у Русији.

Шевцова, једина жена међу замјеницима Шојгуа, посебно наглашава све веће присуство жена у руској војсци.

– У Оружаним снагама Руске Федерације служи више од 40.000 жена, од тога су официри њих 4.500. И оне активно учествују у међународним војним играма: такмиче се у војно-медицинској штафети, у гађању снајпером, као кинолози у дисциплини “вјерни друг”. Формирали смо и екипу дјевојака које учествују у тенковском биатлону – навела је Шевцова.

Остале Вијести