НОВОСТИ

Срби најугроженија хришћанска заједница Европе

02/07/2021

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да су Срби на Косову и Метохији вјероватно најугроженија хришћанска заједница у Европи и да је проблем то што хришћани нису солидарни као представници других религија.

 

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић

“Тако је могуће да у Европи имате гробље где нема ниједног читавог крста и никог то не брине”, рекао је Дачић.

Поводом хапшења Подгоричанина Ристе Јовановића који је за Видовдан на Газиместану сугерисао косовском полицајцу да не претреса монахињу, јер је “света жена”, Дачић је рекао да је невјероватно да га држе у притвору и пријете му са пет година затвора.

Он је нагласио да нигђе није видио да постоји забрана окупљања на Видовдан и да неко може да забрани људима да дођу на Газиместан.

“У Косовској бици учествовали су Турци и Срби. Албанаца није било јер нису живели на Косову. Па Албанци немају реч за Косово. То је српска реч од црне птице кос”, рекао је Дачић за Телвизију “Пинк”.

Када је ријеч о наставку дијалога Београда и Приштине, Дачић истиче да Србија мора да остане стрпљива, док се понашање косовске стране не унормали.

И директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је Србија добро разумјела поруку премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да је “спреман на све” и да га моли да се не игра са питањем безбједности Срба на сјеверу Косова и Метохије.

Петковић је навео да је разумљив Куртијев однос и опсесија према српским црквама и манастирима, националним празницима и историји, сјевером Космета и Газиводама, јер “кад немаш своје, својаташ туђе”.

“Зато и покушава да јавности баци прашину у очи како су Газиводе власништво такозваног `Косова`, а да на север може кад му се прохте”, рекао је Петковић.

Он је поручио Куртију да се сјети шта народ мисли о њему, када је почетком године покушао да прошета сјевером покрајине, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косову и Метохију.

“Не може се политика градити на мржњи и анимозитету према свему српском. Зато је Куртију боље да се, уместо за север покрајине, спрема за Брисел, где га очекују тешки разговори о свим отвореним питањима, уместо што енергију троши на јалове претње”, поручио је Петковић.

Он је нагласио да ће Курти пред европским посредницима морати да одговори зашто јединој повратници у Ђаковици Драгици Гашић није омогућен достојан живот и због чега јој пријете клањем и каменицама.

Курти је изјавио јуче да вјерује да ће “Република Косово бити присутна свуда па и на сјеверу” и да се “припремају за све”

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести