НОВОСТИ

Срби не могу бити сагласни са наводним стандардима о Сребреници

06/07/2021

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поздравио је Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку коју је усвојила сребреничка Скупштина општине и поручио да се не може очекивати да Срби буду сагласни са наводним стандардима о Сребреници који су донесени само да би сатанизовали Србе.

 

Милорад Додик

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

Додик је нагласио да су ти наводни стандарди о Сребреници донесени само да би друге показали као жртве, док српске жртве нико не приказује.

Он је рекао да не види у чему је проблем и зашто је Србима забрањено да говоре о свом страдању, ако је то потврдила и Међународна комисија.

„Поздрављам тврдњу коју неће да чују други, а то је да ми не споримо да су овдје страдали и други, ми само говоримо о страдању Срба. У чему је проблем, зашто је забрањено Србима да говоре о страдању?”, нагласио је Додик.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву указао на резултате истраживања Међународне комисије, која је рекла да је најмање 2.000 Срба страдало у периоду од 1991. до 1995. године на простору Сребренице, а у Подрињу више од 3.000.

Додик је нагласио да је иста та комисија утврдила да је на овом простору страдало око 3.500 Бошњака, а не 8.000, те да тај стереотип и прича о Сребреници пада.

„Мени је и данас (замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју )Палмер говорио како је за њих неприхватљиво да ми говоримо да није било геноцида у Сребреници. Ја сам му рекао да није било геноцида и да ми неће то забранити. Ваљда имате ове санкције, можете ми их одмах увести, никакав проблем”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, свако ко прочита извјештаје Међународне комисије видјеће да прича о Сребреници није само бошњачка прича, већ шира завјера.

„Један италијански новинар, несумњивог ауторитета истраживао је на који начин су сатанизовани Срби на почетку рата. Анализирајући текстове водећих листова као што су „Њујорк тајмс“ и „Гардијан“ из тог времена утврдио је су више од 800 пута негативно писали о Србима и набацивали им кривицу. У истом периоду по једном су нешто лоше написали о Бошњацима и Хрватима”, подсјетио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да српски народ не може прихватити ту врсту приче, те да ће било коме рећи, па макар то био и предсједник САД Џозеф Бајден, да у Сребреници није било геноцида.

„Њихово мишљење је да је био, моје је да није и ја нећу и не смијем се одрећи права да браним позицију Срба, који нису геноцидан народ, нити су починили геноцид. То је подвала и лаж”, поручио је Додик.

Додик је рекао и да се приликом посјете БиХ нико од српских представника неће састати са потпредсједником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем, који је, како је навео, дио хушкачког амбијента приликом усвајања резолуције о Сребреници у црногорској Скупштини.

„Мислим да нико од Срба не би требало да га прими и да је то мјера према таквим људима”, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Сребреничка Скупштина општине усвојила је 2. јула Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

За ову одлуку гласали су српски одборници јер су бошњачки напустили сједницу након дуге расправе.

 

Извор: СРНА

Остале Вијести